Férfi alszik munka közben egy könyvre ráhajolva, kezében fogja a szemüvegét.

A nem megfelelő alvás és étrend akár elhízáshoz is vezethet. A kutatók úgy vélik, ha valaki nem alszik eleget, vagy az alvás minőségével vannak gondok, jelentősen megnövekedhet a szívbetegség kialakulásának a kockázata, viszont az egészséges táplálkozás csökkentheti ezt.

A nők mint veszélyeztetett csoport

Az utóbbi évek kutatásai főként arra terjedtek ki, milyen hatással van a nem megfelelő alvás az egészségre. Bebizonyosodott, hogy amennyiben rossz az alvás minősége és valaki csak keveset alszik, úgy többféle betegség is kialakulhat. Ide tartozik a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség. A kutatások arra is rávilágítottak, hogy az alváshiány elhízáshoz is vezethet, és legfőképpen a nők vannak kitéve ennek a veszélynek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A cukros ételek csak rontanak a helyzeten

A kutatás során arra is fény derült, hogy leginkább azok a nők szenvedtek álmatlanságban és aludtak rövid ideig, akik lefekvés előtt édességet, cukros ételeket fogyasztottak. Ez azonban nemcsak az éjszakai pihenésre nyomta rá a bélyegét, hanem nagyobb eséllyel alakult ki náluk a 2-es típusú cukorbetegség, illetve küzdöttek elhízással. Ez azonban nem minden. Az is bebizonyosodott, hogy nem részesítették előnyben az egészséges étrendet, azaz nem fogyasztottak telítetlen zsírokat és teljes kiőrlésű gabonák sem szerepeltek az étrendjükben, ez pedig szintén oka lehet az elhízásnak és a betegségek kialakulásának.

Az étkezés és az alvási gondok közötti összefüggés

A nem megfelelő táplálkozás sok galibát okozhat. Többek között megemelheti a ghrelinszintet, ami éhséget indukál, ellenben csökkenti a leptinszintet, ami a jóllakottsági szintet jelzi. Vagyis a rosszul alvó hölgyek gyakran éreznek éhséget, és a szervezetük nem jelez időben amikor már nem kellene többet enni, így több kalóriát vesznek magukhoz, ami elhízáshoz vezethet, és ez számtalan betegséget generálhat.

A rossz alvás megnöveli az agyi aktivitást, különösen az agy jutalomközpontjában, így nem meglepő, hogy nagyobb lesz a motiváció az evésre, ez pedig visszahathat az alvás mennyiségére és minőségére.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Dr.Weixl-Várhegyi László

    Az elektroszmog, a wi-fi és a bekapcsolva hagyott mobil-vagy okostelefon, a helyéről levett dect telefon, a geopatikus sugárzások, egyenként is, de összesen még több ártó hatással vannak az alvás minőségére és az alvásidő alatti regenerációs folyamatokra. Ha Nap-nyugta után több óra elteltével fekszik le valaki aludni, akkor az eltelt időnek megfelelő mennyiségű Melatonint kell magához vennie, mert a kortizol szint magas marad a szervezetben, és csökkenti a napnyugta után termelődő melatonin szintjét a szervezetben!

  2. Szegner László

    …legalábbilyen fontos, hogy az alvás hiány az agy pihenésének és takarításának a hiányát is maga urtán vonja, ami Parkinson és egyéb jópofaságok kialakulásának az esélyét is megteremti. Nem gondolják, kedves tudorok?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*