fbpx

Az illóolajok gyógyító ereje

 

Egy asztalon levendulavirágok, levendula-illóolaj üvegekben, levendulából készült szappan, levendulából készült fürdősó, lila törölköző.

Manapság sokan küzdenek szorongásos megbetegedéssel. Az illóolajok használata, az aromaterápia sokat segíthet a szorongásos tünetek leküzdésében. Az egyik ilyen nagyszerű gyógynövény a levendula. Az aromaterápia egy nagyszerű, egyszerű, alacsony kockázatú és költséghatékony módszert kínálhat a szorongás csökkentésére és annak leküzdésére.

Egy nemrégibben közzétett tanulmány arra mutat rá, hogy a levendula nemcsak a szorongást képes lecsökkenteni, hanem nagyon hatásos álmatlanság és depresszió esetén is.

Számos humán és állatkísérlet bizonyítja, hogy a levendula nemcsak szorongáscsökkentő, hanem hangulatstabilizáló, nyugtató, fájdalomcsillapító és neuroprotektív hatásokkal is rendelkezik.

A levendula az alvás minőségét is javítani tudja, amellett, hogy kedvező hatással van a mentális és fizikai egészségre. Mindezt anélkül teszi, hogy bármilyen nemkívánt mellékhatást okozna.

A levendulaolaj emellett jelentősen képes csökkenteni a vérnyomást, a szívfrekvenciát és a bőrhőmérsékletet. Egy kísérletben vizsgált személyek arról számoltak be, hogy a levendulaolaj belélegzését követően aktívnak és frissnek érezték magukat, mindemellett a gyógynövény nyugtató hatását is megtapasztalták.

Számos kultúra használt illóolajat, amelyeket nemcsak az aromaterápiában, hanem kozmetikumokban, parfümökben és gyógyszerekben is alkalmaztak. Napjainkban nagyon sok terapeuta használja gyógyászati célokra az aromaterápiát, de szerencsére sok ember rá is jött annak pozitív hatásaira.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A levendula mellett szorongáscsökkentő illóolajnak számít a szantálfa, a rózsa, a bergamott és a római kamilla. Más kutatások szerint a jázminillóolaj is emelheti a hangulatot és ellensúlyozhatja a depresszió tüneteit.

Kutatások igazolják, hogy a bergamott-illóolaj aromaterápiás használata jelentős mértékben képes a preoperatív szorongás csökkentésére.

A narancs és levendula illóolajainak keveréke pedig fogászatai beavatkozásra váró betegeknél csökkentette a szorongást és javította a hangulatot.

Az illatok specifikus hatást gyakorolhatnak az ember neuropszichológiai és autonóm funkcióira, az illóolaj kellemes illata befolyásolhatja a hangulatot, ezáltal az emberi egészségre is pozitívan hatnak.

A citromillóolaj amellett, hogy javítja a hangulat, még segít ébernek is maradni, ami nagyon hasznos lehet például vizsgaidőszakban.

A neroli-illóolajról bebizonyosodott, hogy a menopauzába lépő nőknél csökkenti a stresszes állapotot, de enyhíti a menopauzával járó tüneteket, illetve mérsékli a vérnyomást, ellenben megnöveli a szexuális vágyat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.