fbpx

Az ízületi fájdalom legyőzése táplálékokkal

Egy zöld háttér előtt egy kéz felszeletelt narancsot tart.

Azok, akik ízületi gyulladásban szenvednek, nemcsak az orvos által előírt terápiát alkalmazhatják, hanem olyan táplálékokat is bátran kipróbálhatnak, amelyek nagyon hasznosak lehetnek, hiszen hatékonyan csökkenthetik az ízületi gyulladással járó tüneteket.

Ízületi fájdalom esetén nagyon hatásos lehet a brokkoli. Kutatások megállapították, hogy egy szulforafán nevű vegyületet tartalmaz, amely nemcsak a gyulladást csökkenti az ízületekben, hanem a porc károsodását is lassítani tudja. Éppen ezért nem árt, ha a brokkoli az étrendünk szerves részét képez és rendszeresen szerepel az étrendünkben.

A fokhagyma is nagyon hasznos lehet, hiszen csökkenti az ízületi gyulladáshoz szorosan kapcsolódó fájdalmat. Olyan vegyületet tartalmaz, amellyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy negatív hatással van azokra az enzimekre, amelyek károsítják az ízületi porcokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Klinikai vizsgálatok támasztják alá azt a tényt, hogy az olajos halak nemcsak a szív egészségét védik, hanem a benne lévő omega-3 zsírsavak segíthetnek a gyulladás elleni küzdelemben. Ha a gyulladás csökken, a fájdalom is nagymértékben enyhülni fog.

A kurkuma is számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Az egyik leghatékonyabb összetevője a kurkumin, amely erős gyulladáscsökkentő hatású, így hasznos lehet a szívbetegségek megelőzésében, az erek egészségének megőrzésében, illetve az ízületek optimális működésének fenntartásában.

A citrusfélék, mint például a narancs, a citrom vagy a grapefruit nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a C-vitaminban gazdag táplálékok vagy kiegészítők napi rendszerességgel történő fogyasztása, csökkenti az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát.

A gyömbér szintén nagyon hasznos lehet, amennyiben ízületi gyulladásban szenvedünk. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a rendszeres fogyasztása csökkenti a fájdalmat és segít a mozgástartomány növelésében. Ez nem meglepő, hiszen a gyömbér gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és a fájdalmat is mérsékeli.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása szintén segít csökkenteni a gyulladást az ízületekben. Nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek nemcsak az ízületi gyulladás tüneteit csökkentik, hanem segíthetnek megakadályozni a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.