fbpx

Mit értünk B-vitamin-komplex alatt?

B-vitamin-komplex sárga tablettái.

Az úgynevezett B-vitamin-komplex a B-vitaminok nyolc fajtáját foglalja magába. Ezek a vitaminok meglehetősen különböző felépítésűek, és különböző funkciókat látnak el a szervezetben. Döntő szerepet játszanak az emberi anyagcserében, és támogatják többek között a szervezet tápanyagfelvételét.

A B-vitamin-komplex vízben oldódó

Nyolc vitamin alkotja a B-vitamin-komplext. A B1-, a B2-, a B3-, a B5- (pantoténsav), a B6-, a B12-vitaminról, a biotinról és a folsavról van itt szó. Ezek a vitaminok nemcsak az elnevezésükben, hanem a felépítésükben is különböznek. Csupán a vízben oldhatóság közös bennük. Érdemes őket együttesen bevinni a szervezetbe. A legtöbb B-vitamint az emberi szervezet nem képes tárolni, ez alól csak a B3- és a B12-vitamin kivétel. Kiegyensúlyozott táplálkozással azonban kielégítően elláthatjuk magunkat B-vitaminokkal. A B-vitamin-komplex alkotórészei ugyanis olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint a hús, a hal, a burgonya, az élesztő, a gabona, a zöldségek és a hüvelyesek.

Fontos az anyagcsere számára

A B-vitamin azért fontos a szervezet számára, mert aktiválja az anyagcserét, és képes olyan folyamatokat szabályozni, mint például a zsír-, a szénhidrát– és a fehérje-anyagcsere. Ezen kívül hat a szabad gyökök ellen és elősegíti a vérképzést, a sebgyógyulást, valamint a tápanyagfelvételt. A szervezetben zajló egyes folyamatok azon múlnak, melyik B-vitamin áll rendelkezésre elegendő mennyiségben. Míg a B6-vitamin a növekedésben és a menstruációs panaszok ellen segít, addig a B12-vitamin például a szervezet tápanyagellátását támogatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hiányjelenségek különbözők

A B-vitamin-hiány súlyos következményekkel járhat az idegrendszer, a gyomor-bél traktus, a szív- és érrendszer számára, problémákhoz vezethet a bőr és a haj területén. A tünetek fajtái személyenként eltérők lehetnek. A depressziós betegek mintegy fele szenved B1-, B6- és B12-vitamin-hiányban. A B-komplex hatékonyan enyhíti a depressziót és a szorongást. A daganatos betegeknek, várandós és szoptató nőknek, valamint fokozott alkoholfogyasztóknak és dohányzóknak magasabb szükségletük lehet B-vitaminokból, ami szintén hiányjelenségekhez vezethet, ha nem figyelünk oda a megfelelő vitaminbevitelre.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.