fbpx

Csökkentse a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát diófogyasztással!

Különböző dióféleségek az asztalon és egy tálban.

A cukorbetegségtől és a szívbetegségtől való rettegés sok embert arra késztet, hogy azt gondolja, a zsír a legnagyobb ellenség. Semmi sem állhat az igazságtól távolabb, különösen akkor, ha egészséges zsírokról van szó.

Az egészséges zsírok még a fogyásban is segítenek, amellett elkerülheti velük a szívbetegségeket és még a vércukorszintet is egyensúlyba hozzák.

A dió vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék és telítetlen zsírok jó kombinációjából áll, amelyek lényegesek az inzulinrezisztencia, a gyulladás, a „rossz”, azaz az LDL-koleszterin csökkentésében. A dió rendszeres fogyasztása még a vércukorszint és a trigliceridszint csökkentésében is szerepet játszik.

Mikor beszélünk metabolikus szindrómáról? Akkor, ha magas a trigliceridszintje, magas a vércukorszintje, magas a vérnyomása, ha sok a hasa körüli zsír mennyisége, illetve alacsony a HDL-szintje, amely nem más, mint nagy sűrűségű lipoprotein.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Annak ellenére, hogy a dióban sok kalória van, egyáltalán nem befolyásolja kedvezőtlenül a többi anyagcsere-szindróma kockázati tényezőit. A diófélék ezen kívül segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét és csökkentik a szívbetegség kialakulásának a kockázatát is.

A dió legfőképpen telítetlen zsír, illetve omega-3 és omega-6 többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz. A dió rendkívül gazdag E-vitaminban és magnéziumban.

A dióval kapcsolatban számos vizsgálatot végeztek. Kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél. A diófélék kedvező hatással vannak a bélflórára is, hiszen elősegítik a hasznos bélbaktériumok elszaporodását.

A diófélék számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek segítenek megelőzni a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának a kockázatát.

A pisztácia rendszeres fogyasztása például jelentősen képes lecsökkenteni a szívbetegség kockázati tényezőit.

A dió omega-3 és ALA-zsírsavakban gazdag, amelyek nemcsak a szív, hanem az agy egészségi állapotát is javítani tudják.

A kesudió számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek javíthatják a vér lipidszintjét és csökkenthetik a vérnyomást.

A pekándió antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet.

A makadámdió sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, ez magyarázhatja a szívbetegség kockázati tényezőinek csökkentésére való képességüket.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.