fbpx

Ez történik velünk, ha nem eszünk húst

Fiatal nő vidáman eszik a konyhában salátát, körülötte a pulton zöldségek.

A húsételekkel kapcsolatban is születtek kutatási eredmények. A hozzáértő szakemberek szerint a vörös húsok és a zsíros húsételek nem tesznek jót az egészségünknek, merthogy ezeknek a táplálékoknak magas a telítettzsír-tartalma és ezek a típusú zsírok megemelik a gyulladás szintjét a szervezetben. A feldolgozott húsok és húsételek is ebbe a csoportba tartoznak, azaz jelentősen megnövelik a szervezetben a gyulladást és ez sokféle betegség – többek között a rákos betegségek vagy éppen a szívbetegségek – okozója lehet.

A feldolgozott élelmiszerek és a finomított élelmiszerek szintén nem tesznek jót a bél egészségének, mivel ezek elnyomják a jó bélbaktériumok arányát a bélrendszerben. Viszont ha javarészt növényi alapú a táplálkozásunk, akkor a bélflóra egyensúlya is helyreáll, azaz egyensúlyba kerülnek a jó és a rossz bélbaktériumok. Mivel a növények, azaz a zöldségek és a gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak rostot, így ez segíti a jó bélbaktériumok növekedését a bélrendszerben, ami nemcsak a gyulladás mértékét csökkenti, hanem ezzel együtt a krónikus betegségek kockázatait is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha egyáltalán nem eszünk semmilyen fehérjét – növényi fehérjét sem –, akkor ne csodálkozzunk, ha mindig fáradtak vagyunk és csak kevés energiával rendelkezünk. A fehérje alapú táplálékok vasat is tartalmaznak, amely pedig egy szükséges ásványi anyag a vérszegénység megelőzésében. Ha nem szeretnénk állati eredetű fehérjét fogyasztani, ne hagyjuk ki az étrendünkből a növényi alapú fehérjéket mint például a hüvelyesek, a magvak és a diófélék.

A kutatások eredményei azt mutatják, minél több vörös húst fogyaszt valaki, annál nagyobb lesz az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Hogyha túl sok telítettzsír-tartalmú ételt fogyasztunk, akkor ne csodálkozzunk, ha megemelkedik az LDL-koleszterin-szintünk. Ellenben ezeknek a táplálékoknak a csökkent bevitele lejjebb viszi az LDL-koleszterin-szintet is.

Ha valaki átáll a csak növényi alapú táplálkozásra, akkor ne felejtse el pótolni a B12-vitamint, ugyanis ez a vitamin csak az állati eredetű táplálékokban található meg.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Azt hiszem, a kulcsszó az ovolaktovegetáriánus étrend. A tojással és a tejjel mindent megkapunk. Azért és eszem húst is, legfeljebb nem túl sokat. Ma már talán túlhaladott, de érdemes néhai Schirilla György dolgaiba beleolvasni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.