fbpx

Hátfájás enyhítése a megfelelő D-vitamin-szinttel

Szabadidőruhás férfi háttal áll egy erdős területen és két kezével hátul a derekát fogja, ahol pirossal jelzett a fájdalom területe.

A felnőtt lakosság jelentős hányada szenved hátfájástól. Elsősorban 45-50 éves kortól panaszkodnak az emberek erre a betegségre, és nagyon sokan munkaképtelenné is válnak emiatt az egészségi probléma miatt. A gyógyszerek ideig-óráig hatnak, azonban nemcsak hozzászokást okoznak, de tele vannak egészségre káros anyagokkal és sajnos egyre nagyobb adagokra van szükség, hogy megérezzük a fájdalomcsillapító hatását.

A legutóbbi kutatások azonban azt bizonyítják, hogy ha megfelelő a szervezetben a D-vitamin-szint, akkor már ez is csillapíthatja a hátfájást. Mutatjuk is, hogy miért is annyira előnyös ez a vitamin a fájdalom, különösen a hátfájdalom csillapítására.

Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik gyakran küzdöttek hát- és derékfájással. Ezek az emberek nem éppen pozitívan reagáltak a gyógyszeres kezelésre, illetve esetükben a fizikoterápiás kezelés is csak rövid ideig tartó enyhülést hozott. A vizsgálat előtt ezeknek a betegeknek megmérték a D-vitamin-szintjüket. Kivétel nélkül mindenki hiányt szenvedett ebből a vitaminból.

A vizsgálatot végzők a vizsgálatban részt vevő alanyoknak D-vitamin-kiegészítést adtak. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ez a vitamin ha nem is tett csodákat, de jelentősen enyhítette ezeknek az embereknek mind a hát-, mind pedig a derékfájdalmát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitaminnal kapcsolatban az bizonyosodott be, hogy jelentős anatómiai, hormonális, neurológiai és immunológiai hatást gyakorol a fájdalom csökkentésére.

Egy másik tanulmány pedig azt jegyezte le, hogy a krónikus derék- és hátfájásban szenvedő személyek gyakran küzdenek D-vitamin-hiánnyal. Ez azért olyan rossz hír, mivel a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében. A kutatók tehát úgy vélik, hogy azok, akik tartós mozgásszervi panaszokról számolnak be, gyakran alacsony D-vitamin-szinttel rendelkeznek.

D-vitaminra minden embernek szüksége van. Ez a vitamin nemcsak a fájdalom csökkenését segíti elő, de optimális szintje segíthet a súlyos betegségek megelőzésében is. Akár 50%-kal csökkentheti a súlyos szívbetegségek, a stroke, a magas vérnyomás és a szívroham kialakulásának kockázatait.

Egy másik tanulmány szerint pedig az emlőrákos nőbetegek túlélési aránya is megnövekedhet, ha nem szenvednek hiányt ebből a vitaminból.

A megfelelő D-vitamin-szint a légúti fertőzések kockázatait is csökkenti, illetve az immunfunkciókat is javítja.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Rendkívül részletes D vitamin szócikk van az angol nyelvű Wikipedián. Két apróság a cikkből: akár tojásból, akár olajos szardíniából nagyon-nagyon sokat kellene megenni, hogy elég legyen. Masszív az egyetértés abban, hogy 4000 NE/nap felett ne együk a tablettát. (NE=nemzetközi egység).

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük