fbpx

Így segíthet a szorongáson

Egy asztalon gyógynövények és üvegcsékben illóolajok, rózsa, levendula, rozmaring virágszirmok.

Manapság sokan stresszesek, idegesek. Azonban ezt az állapotot nem lehet túl sokáig fenntartani, hiszen az állandó idegeskedés megemeli a szervezetben a stresszhormonok szintjét, illetve gyulladást is okozhat a szervezetben. A krónikus gyulladás pedig betegségek kialakulásához vezethet. Cikkünkben néhány tippet olvashat, amelyek segíthetnek a szorongást leküzdeni.

A mindennapi idegeskedés és szorongás meggátolja az egyént abban, hogy normálisan élje az életét, hogy boldog legyen, és még a munkateljesítménye is jelentősen lecsökkenthet. Amikor a szorongás olyan méreteket ölt, hogy a mindennapi tevékenységeink elvégzésében is akadályokat gördít elénk, akkor már a szorongásra, mint egy rendellenességre, betegségre kell tekintenünk.

A szorongás mindenkinél máshogy jelentkezik. Valaki csak enyhe izgatottságot érez, másnak görcsben van a gyomra, megint mások képtelen kialudni magukat, míg vannak, akik pánikban élik az életüket a szorongás miatt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szorongás szinte az egész idejét és minden gondolatát lekötni annak, aki ezzel a  problémával küzd. Az illető képtelen megfelelőn gondolkodni és koncentrálni, csak a szorongást kiváltó tényezőkön agyal, azonban ezek még jobban elgyengítik és idővel megbetegíthetik.

Gyakran hosszabb távon sem változnak a szorongást kiváltó tényezők, így az érintettek hajlamosak arra, hogy elhanyagolják, elkerüljék azokat a dolgokat, amelyek problémásak számukra. Nem mennek be például a munkahelyükre vagy társaságba, ha itt vannak a  konfliktusaik, és ez egészen odáig súlyosbodhat, hogy már az utcára sem lépnek ki.

Mit lehet tenni a szorongás ellen? Több természetes módszer is segíthet. A napi, azaz a rendszeres testmozgás például pozitívan hat a mentális egészségre, hiszen a mozgás csökkenti a stresszt és a szorongást, sőt feltölt örömmel, életerővel.

A természet is csodákat művelhet az emberrel. A napfény és a friss levegő is pozitívan hat az immunrendszerre, míg maga a természet javítja a hangulatot, csökkenti a pulzusszámot, a vérnyomást és a feszültséget is oldja.

Az aromaterápia is remek lehetőség arra, hogy oldjuk a bennünk kialakult szorongást. Néhány gyógynövény, pontosabban az azokból nyert illóolaj remek hatással van a hangulatra. A levendula, a rózsa és a kamilla illóolaja nyugtatólag hatnak az agyra, és jelentősen lecsökkenthetik a szorongás magas szintjét.

  1. Tóth Imréné

    Én egy szociális otthonban lakom és a mai napig 256 napja hogy be vagyunk zárva. nagyon stresszes vagyok nehezen alszon és nagy fájdalmaim vannak a lábamban és a nyakamban. Szedek nyugtatót de jobb lenne ha visszajöhetne a régi nyugodt alvás és nem lenne ez a remegés
    Kérem ha tudd adni valami jó tippet megköszönöm

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük