fbpx

Immunrendszer erősítése 5 lépésben

Egy asztalon gyümölcsök, fekete áfonyák, eprek, narancs, kivi, banán, lime, sárgabarack, cseresznye és mandulaszemek.

Már ősszel el kell kezdenünk az immunrendszerünk erősítését, de igazából minden évszakban oda kell figyelnünk az egészségünkre, hiszen nyáron is megbetegedhetünk. A cikkben 5 olyan ajánlásról lesz szó, melyek mind nagyon fontosak és lényegesek az immunrendszer megerősítésében.

A táplálkozás az egyik kulcstényezője az egészség és a jó közérzet fenntartásának. Az ételeinkben található tápanyagok hozzájárulhatnak a fertőzések megelőzéséhez, illetve a betegségek gyors leküzdéséhez. Az egészséges táplálékok ugyanis gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, mérsékelik az oxidatív stresszt a szervezetben, emellett megnövelik az antioxidáns szintet és harmonizálják a bél mikrobiomját is.

Ha rendszeresen fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket, úgy fitotápanyagokkal látjuk el a szervezetünket és ezek hozzájárulnak a bél egészséges flórájának kialakulásához. A rostbevitel növelése is segíthet az immunrendszer fokozásában, ellenben csökkenteni szükséges a hozzáadott cukrot, a sót, a feldolgozott élelmiszereket és a telített zsírokat, mivel ezek gátolják az immunfunkciókat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rendszeres testmozgás is támogatja az immunrendszer működését azáltal, hogy hozzájárul a fertőzésekkel küzdő fehérvérsejtek és antitestek számának növeléséhez, mindemellett pozitívan hat a keringésre, valamint csökkenti a szervezetben a stresszhormonok magas szintjét is. A fizikai aktivitás javítja a szervezet oxigénellátását, illetve segíti a jobb véráramlást és a sejteket is hozzájuttatja az alapvető tápanyagokhoz.

A krónikus stressz elnyomja az immunfunkciókat, fokozott érzékenységet okozva ezzel a betegségekkel szemben. A rendszeres mozgás jótékony hatása az is, hogy csökkenti a stresszt, de a különféle stresszkezelési technikák is segítségünkre lehetnek még, akár a meditáció, a tai chi, a relaxáció, de még a kertészkedés is.

A minőségi alvás elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, a gyulladás leküzdéséhez. A pihentető alvás fokozza a szervezet helyreállító képességét, ennek köszönhetően pedig nagyobb esély nyílik a betegségekből való gyors gyógyulásra. Napi 7-8 óra nyugodt alvásra van szükségünk a regenerációhoz.

Az elszigeteltség, a magány, a gyász vagy a konfliktusok gyulladáshoz és csökkent immunfunkciókhoz vezetnek, éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk a pozitív és örömet adó emberi kapcsolatainkra. A társadalmi kapcsolatok ápolása, az öröm átélése és az optimista hozzáállás nemcsak erősebb immunfunkciókat, hanem jobb egészséget is eredményez.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.