fbpx

Jó nekünk a melatonin?

Fekete háttér előtt egy kupac fehér tabletta, alatta fehér-fekete betűkockákból kirakva: melatonin.

A melatonin egy természetes alternatívája lehet az altatóknak. Ennek a természetes anyagnak vannak olyan csodálatos és pozitív hatásai, mint az altatóknak, ellenben nincs meg az a veszélye, hogy hozzászokik a szervezetünk. Nem úgy, mint az altatók esetében, amelyek amellett, hogy függőséget okoznak, egy idő után már nem is hatnak úgy, ahogyan kellene.

Szervezetünk – mégpedig az agy tobozmirigye – is termel melatoninhormont. A melatonin elősegíti a jobb alvást, többek között ezért is van rá szükségünk. Szervezetünk belső órája határozza meg, hogy mennyi melatoninhormonra van szükségünk. A melatoninnak nagyon fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében. Lássuk is, hogy miért!

Az alvás elengedhetetlen a jó egészséghez, ugyanis sok mindent befolyásol. Az alvásnak hatása van az immunrendszer egészségére, illetve még a memóriára is. A melatonint alváshormonnak is nevezik, ugyanis segít gyorsabban elaludni, növeli a teljes alvási időt és javítja az alvás minőségét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hormonok egyik funkciója nem más, mint az alvás-ébrenlét ciklusának szabályozása. A melatoninnak is van egy ilyen feladata, illetve ezen felül hozzájárul az immunrendszer egészségének fenntartásához is, hiszen serkenti az immunválaszt és növeli azoknak a sejteknek a termelődését, amelyeknek jelentős szerepük van a vírussal fertőzött vagy a rákos sejtek elpusztításában.

A melatonin antioxidánsként is működik, és így megakadályozza a sejtek károsodását. A melatonin emellett csökkenti az oxidatív stressz negatív következményeit és hatásait.

A melatoninnak kiemelkedő szerepe van abban, hogy véd a neurodegeneratív betegségekkel szemben. Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik Alzheimer-kórban, Parkinson-kórban, vagy stroke-ban szenvednek, gyakran alacsony melatoninhormon-szinttel rendelkeznek.

A melatoninhormon a stressz enyhítésében és a hangulat fokozásában is kiemelkedő szerepet játszik, mégpedig a szervezet cirkadián ritmusának szabályozásával. Amikor stresszesek vagyunk, csökken a melatonin szintje, ezért is fordulhat elő, hogy stresszes állapotban csak nehezen tudunk elaludni. Ha egy-egy stresszes helyzetben vagyunk éppen és nem sok esély van a stresszforrás megszüntetésére, akkor a melatonin kiegészítő formájában nagyon sokat segíthet.

 1. Szuhay Péter

  Bár a melatonint készen azt hiszem semmilyen gyümölcs vagy zöldség nem tartalmazza, érdemes a Neten rákeresni, mi segíti a termalődését (ananász, banán, cseresznye, zab, stb…). A könnyű elelvás szerintem nincs ingyen: minden este ugyanakkor kell lefeküdni és előtte két órával már tudatosan vagy ösztönösen készülni rá. Megynyugtató gondolatok, barokk zene, meleg kádfürdő is többet számíthat, mint valami gyógyszer.

 2. Barna Zsuzsanna

  Szeretném kérdezni, hogy akinek volt daganatos betegsége /7.éve / az is szedhető melatonint?
  Köszönettel

 3. Korányi Korányi

  Melatonint én is szedem, minden este 1 tbl.az 1 mg,.os ból.
  Lefekvés előtt 30 40 perccel veszem be. Fiatal koromban sokféle altatót szedtem,
  közben a körülmények megváltoztak, maradt a félszem eunoctin. Azt is elhagytam,
  nem régiben Frontin 0.25 töset szedtem, de attól meg másnap levert voltam, elesettséget éreztem. A Melatonin csak maradjon igy meg nekem,ez talán a legjobb.

  1. László Csabáné Major

   Tíz éve meghalt a fiatal fiam .
   Akkor erősen depressziós lettem .A pszichiáter antidepresszánsokat írt fel. Hiába szedtem aludni nem tudtam.Altatót kaptam az sem használt .
   Már nyúgdíjas vagyok .Sok időm van tanulmányozni az alvással kapcsolatos dolgokat is …
   Egy ideje szedek melatonint .Azóta jól alszom nyugodt kiegyensúlyozottabb vagyok .Nem szedek semmi antidepresszánst .
   Az orvosok igazán javasolhatnának különböző természetes táplálék kiegészítőket is .
   Tíz év alatt rengeteg gyógyszert beszedtem.

 4. Gál Attila Gergely

  A melatonint Szlovákiából szerzem be, piti négyezer forintért teljes fél kiló mennyiséget. Úgy jó, ahogy van. mindenféle hordozóanyag és kísérő kemikáliák nélkül.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük