fbpx

Korunk népbetegsége – autoimmun betegségek

Doktornő idősebb nő kezét vizsgálja.

El lehet mondani, hogy napjainkban sokan és egyre többen küzdenek valamilyen autoimmun betegséggel és sok embernek egyszerre több autoimmun betegsége is van.

Ahhoz, hogy megértsük az autoimmun betegségeket, tudnunk kell, mi is az az immunrendszer. Az immunrendszer feladata az, hogy megvédje a szervezetünket a különféle kórokozóktól. Az autoimmun betegség sokkal gyakoribb a nők, mint a férfiak esetében. Akkor alakul ki, amikor az immunrendszer nem tudja felismerni a saját sejtjeit és szöveteit, ezért önmagát kezdi el támadni. Ez pedig autoimmun betegséget és a betegség okozta károkat eredményezi az emberi szervezetben. Napjainkban több mint 80 autoimmun betegség létezik.

Az autoimmun betegségek örökölhetők és bizonyos környezeti és egyéb tényezők is szerepet játszanak kialakulásukban. Például a napfény, vegyi anyagok, vírusos és bakteriális fertőzések.

Egyes autoimmun betegségek nagyon eltérőek lehetnek. Egy részüknél egészen enyhék a tünetek, míg másoknál súlyos szimptómák is kialakulhatnak. Amikor a tünetek lecsendesednek, elmúlnak, akkor egy remissziós állapot alakul ki.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az autoimmun betegségek kezelésére léteznek gyógyszerek, de alternatív és egyéb terápiák is sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében és ez még akkor is egy nagyon jó hír, ha tudjuk, hogy ezeket az autoimmun betegségeket nem lehet gyógyítani. Egyes feltételezések szerint az akupunktúra és a hipnózis is nagyon sokat segíthet a tünetek enyhítésében.

Sokan megrettennek, amikor megkapják ezt a diagnózist, pedig ezzel a betegséggel is együtt lehet élni. Életmódváltással és egyéb módszerekkel nagyszerűen lehet a tüneteket csökkenteni, meg lehet tanulni a betegség kezelését és együtt is lehet vele élni.

Mit takar az életmódváltás? Először is nagyon lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és sovány fehérjéket.

Nagyon lényeges a rendszeres fizikai aktivitás, és az elegendő pihenés is nélkülözhetetlen. A pihenés lehetővé teszi a test szöveteinek és ízületeinek javítását, illetve az alvás segíti a testet és a lelket is egészségesen tartani. A stressz és a szorongás is kiválthatja és fokozhatja a tüneteket, éppen ezért nagyon fontos ezeket a stresszorokat csökkenteni, amit megtehetünk meditációval és különféle relaxációs technikákkal is.

  1. Állítólag az immunrendszer működésének egyensúlyba hozását segítő gyógynövények és egyéb készítmények sokat segíthetnek autoimmun betegeknek. Én csupán a béta-glükánt próbáltam ki eddig, de teljesen hatástalan volt minden szempontból.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük