fbpx

Magnézium az idegeknek

Tökmag és naparaforgómag kicsi tálkákban.

Minden embernek szüksége van a teljesítőképessége megtartásához és szervezete zökkenőmentes működéséhez magnéziumra. Ezt az ásványi anyagot a táplálékunk bizonyos mértékben már tartalmazza. Vannak azonban emberek, akiknek megemelkedett magnéziumszükségletük van.

Kinek van szüksége magnéziumra?

Ha szeretnénk kideríteni, hogy fennáll-e fokozott szükséglet, elemezni kell saját élethelyzetünket. A sportolóknak és azoknak, akik a mindennapokban sok stressznek vannak kitéve, szükséges pluszban magnéziumot szedniük. A nőknek nemcsak a terhesség és a szoptatás ideje alatt van szükségük a magnéziumra, hanem ha fogamzásgátlót szednek, vagy erős premenstruációs panaszoktól szenvednek. Néhány gyógyszer, például a kortizon, a digitálisz készítmények vagy az úgynevezett ACE-gátlók ugyancsak megnövekedett magnéziumszükséglethez vezetnek.

A magnézium nyugtatja az idegrendszert

Ennek az az oka, hogy gátolja a stresszt előidéző izgalom továbbvezetését az idegekben. A magnézium segít az izmok ellazításában, amit néhányan a jobb alvásban vesznek észre. Magnézium szedésével fokozódik a teljesítmény és a vitalitás.

Magasabb magnéziumfelhasználás a stressz miatt

Túl nagy lesz a magnéziumhiány, ha valaki stressz alatt áll. A stressz korunk népbetegségének is számít, és az első számú betegségkiváltó. A stressz miatt megnő a magnéziumszükséglet, mert a sejtekben fokozódik az ásványi anyag felhasználása, valamint az anyag kiválasztása is fokozottabb mértékben történik. Azok az emberek, akik hosszabb ideig szenvednek magnéziumhiányban, fogékonyabbak néhány betegségre. Ide tartozik például a fülzúgás, a migrén és az izomfeszülések. Tanulmányok bizonyították, hogy az anyag hiánya hosszú távon szívinfarktushoz, agyvérzéshez és szívritmuszavarokhoz is vezethet.

A magnézium szabályozza a vízháztartást

A magnézium hatással van a vízháztartásra, és hiánya vízvisszatartáshoz vezethet – a változókor tipikus jellemzője. Ezen kívül a magnézium befolyásolja a szervezet hőjét is, így akik magnéziumhiányban szenvednek, fázósabbak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Magnézium a sportolóknak és a fogyáshoz

Ha edzésnél meg akarjuk őrizni teljesítményünket, szükségünk van plusz adag magnéziumra. Az izmok és a szív így több energiát termelhetnek, ezért nő a teljesítőképesség. Ezen kívül magnézium szedésével több zsírbontó enzim termelődik.

Jobb agyteljesítmény magnéziummal

Az emberi agy tízszer több energiát termel, mint a szervezet többi része, és az összesen rendelkezésre álló energia 30%-át használja el. A magnéziumszedés segít javítani az agyteljesítményt.

Fontos tudni!

A magnézium esszenciális ásványi anyag. Azonban lehetőleg természetes kötésben (ne kémiai termékként) vigyük a szervezetbe minden más ásványi anyaggal és nyomelemmel együtt. Csak így hasznosulhat teljesen a magnézium, és nyújthatja a szervezet számára a maximális előnyt.

 1. Cserdi András

  A cikk olvasata után csak egy kérdés maradt bennem: mik azok a táplálékok, amiben van magnézium? És mennyi van bennük a napi szükségletünkhöz képest.

 2. Csóré András

  jólenne meg tudni tenyleg milyen tápanyadok-at kell fogyasztani a cél érdekében.

 3. SZEBENI ESZTER

  Honnan tudjam, hogy mennyi magnéziumra van szükségem? Túladagolás nem lehet veszélyes ?

 4. Bursné Csaba Irén

  A lábgörcseim is megszűnnének, ha tudnám hogy lehet természetes élelmiszerekkel pótolni a magnéziumhiányt.Valamiféle magvak vannak a képen, kár, hogy nem látszik pontosan, hogy mik.

 5. kitűnő a magnézium klorid – sajnos nem tudom kapható – e MAGYARORSÁG területén , Szent Györgyi bizonnyára forog sírjában amikor látja, hogy askorbin savat sem lehet venni az ország területén de ez legyen az egészségügyi miniszter szégyene . A farmakómafija mindenkit lefizet és elbutit.Ezt valószínü az orvos profeszorok is szó nélkül hagyják — hát mindenkit le lehet fizetni? Legyen beteg a magyar nép ez ugylátszik cél ez a vezetőség szégyene.

 6. Rá kell kattintani a kék színű magnéziumszükséglet szóra és kiderül miben található .

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.