fbpx

A sokat reklámozott magnézium

Női kéz tart kezében egy narancssárga színű magnéziumot jelölő táblát, háttérben a periódusos rendszer.

A magnézium – melyről egész regényeket lehetne írni – másként rögzült a köztudatban, mint a többi ásványi anyag, mivel sokan vádligörcsöt kapnak, ha sportolnak, vagy ha időskorban nem elegendő a magnéziumbevitelük. Ráadásul minden médiában találkozhatunk a magnézium reklámjával. Mivel a kalciumot, a vasat vagy a molibdént nem reklámozzák hasonló mértékben, ebben felismerhetjük ennek az ásványi anyagnak a fontosságát. A vitaminok között a C-vitaminnak van hasonló jelentősége.

Az anyagcserében több mint 300 enzim aktiválódik a magnéziumnak köszönhetően. Az energia-anyagcsere és a neuromuszkuláris ingerületátvitel magnézium nélkül nem megy. Az izmok és idegek működése a magnézium rendszeres bevitelétől függ. Az inak és csontok felépítése, vagy a véralvadás szabályozása is elképzelhetetlen az ásványi anyag részvétele nélkül. Egy bizonyos mennyiségű magnéziumot a szervezet képes tárolni az izmokban, a csontokban és a testi sejtekben.

A magnézium azon esszenciális és létfontosságú ásványi anyagokhoz tartozik, amelyeket napról napra a táplálékkal kell magunkhoz vennünk. A szervezet nem képes maga előállítani ezt az anyagot. Ha azonban megnézzük az erősen feldolgozott és tartalmilag értéktelen összetevőkből álló modern táplálékainkat, inkább olyanokat találunk, amelyek elvonják a magnéziumot, és nem olyanokat, amelyek magnéziumforrások lennének.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az üdítőitalok, az édességek, az úgynevezett wellness- és sportitalok, a sütemények, kekszek, sőt a ketchup is nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak. A cukor leépíti a vérben a magnéziumkészleteket. Elegendő magnézium nélkül azonban számos anyagcsere-folyamat csak korlátozottan mehet végbe. Az izmoknak és az idegrendszernek is kielégítő magnéziumellátásra van szükségük. Korunk számtalan stresszorának köszönhetően a szükséglet még tovább emelkedik.

Ha az erősen feldolgozott élelmiszerekből álló egyoldalú táplálkozásunkat jó minőségű és magnéziumtartalmú ásványvízzel egyenlítjük ki, akkor még megúszhatjuk. De ha a kólát és a gyorséttermi ételeket részesítjük előnyben, ahelyett hogy zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű termékeket ennénk, hosszú távon rosszul járhatunk.

  1. Horváth Magda

    Tisztelt szerkesztők!

    A honlap a természetes táplálékokról, a természetes táplálásról szól. Ennél a témánál pl. szerencsés lenne leírni melyik az a természetes anyag, amelyik a legtöbb magnéziumot tartalmazza? – mert így általánosságban, hogy a sok gyümölcs, zöldség, mennyire fontos, – még nem tudjuk kiküszöbölni a magnézium hiányt természetes úton.

    Magdi

  2. Pingback: Magnéziumrablók | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük