fbpx

Már a gyaloglás is segíthet a cukorbetegség és a magas vérnyomás megelőzésében

Idős házaspár sétál az erdőben ősszel.

A legújabb kutatások szerint már a séta is jelentősen csökkentheti a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A rendszeres gyaloglás nagyon jót tesz az egészségnek, hiszen pozitív hatással van az immunrendszer működésére, sőt még a stressz is csökkenhet. Amennyiben sikeresen oldjuk a stresszt, sok betegségtől óvhatjuk meg magunkat.

Hány lépés kell az egészséghez?

Manapság sokan szenvednek cukorbetegségtől és magas vérnyomástól. De vajon mennyi lépést kell ahhoz megtennünk, hogy csökkenjen a kockázat? Egyes szakemberek úgy vélik, hogy tízezer lépésre van ahhoz szükség, hogy ezek a betegségek elkerüljenek bennünket, míg mások szerint már a töredéke is elég ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A kutatók 9 évig vizsgáltak olyan embereket, akik minden nap gyalogoltak. Megállapították, hogy esetükben 40 százalékkal csökkent a cukorbetegség és 30 százalékkal a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

Még az elhízás ellen is jó

A napi gyaloglás nagyon eredményes lehet a fogyókúra kiegészítésére, hiszen már ezer lépés is hozzájárulhat a súlycsökkenéshez, illetve a fogyás után a visszahízás esélye is mintegy 15 százalékkal mérséklődik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A séta és a cukorbetegség

A napi rendszeres séta nemcsak a testi, hanem a lelki egészségre is pozitívan hat. Cukorbetegek esetében azt figyelték meg, hogy félórányi séta – akár étkezés előtt, akár étkezés után – szerepet játszott a vércukorszint csökkenésében.

A lépésszámláló segíthet

A lépésszámláló is jól jöhet, hogy mindennap teljesítsük a kitűzött célt. Mégis mennyit gyalogoljunk? Hozzáértők szerint nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Ha választani lehetne, hogy hétezer lépést tegyünk meg egy nap egy bevásárlóközpontban vagy csak négyezret emelkedőn, ami kihívás az izmoknak, akkor az utóbbi ajánlatosabb. Még hasznosabb, ha ezt a sétát a természetben ejtjük meg, hiszen ott nem egyenletes a terep, így sokkal hatásosabb lehet a gyaloglás.

A séta hatása

A rendszeres séta jót tesz az immunrendszernek, a keringésnek és a szív egészségének is, ezen kívül az agy véráramlását is javítja. A gyakori testmozgás, így a séta is csökkenti az olyan betegségek kialakulásának a kockázatát, mint az influenza vagy a megfázás, hiszen javulnak az immunfunkciók.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Bizony jó a gyaloglás! Fontos apróság, egy barátom mondta: az első fél óra UTÁN kezdődik a zsítégetés, legjobb legalább 8 kilométer naponta.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük