fbpx

Masszázs ABC

Hátmasszázst végeznek egy hölgy hátán, a képen a masszőr keze.

Sokan járnak masszázsra – de azt is tudjuk, hogy annak milyen hatása van? A legtöbben azért masszíroztatják magukat, hogy ellazuljanak. Egyes technikák azonban egyúttal terápiák is. Míg a wellnessmasszázsok túlnyomórészt ellazítanak  és az érzékeket szólítják meg, a gyógymasszázsnál a terapeuta általában azon a területen dolgozik intenzívebben, amely panaszokat okoz. Mindegyik kezelési formának van egy közös vonása: valóban jót tesznek.

Melyik masszázsnak milyen hatása van?

Ájurvédikus masszázs

Ez a masszázs felmelegített gyógynövényolajokkal történik. A teljestest-masszázst gyakran két terapeuta végzi, akik ritmikus és szinkron simító mozdulatokkal masszíroznak. Az ájurvédikus gyógyászatban az olajos masszázs megszabadítja a szervezetet a salakanyagoktól. Nyugaton elsősorban pihentető hatásáért becsülik. Hatás: relaxáció, jobb vérkeringés.

Kefemasszázs

A masszőr erőteljes keféléssel vagy szizálból, luffából, esetleg finomabb selyemből készült kesztyűvel dolgozza meg a hátat, lábakat, karokat és a hasat. A török fürdőkben a szappanhabos kefemasszázs is hozzátartozik a kezelési ceremóniához. Hatás: serkenti a vérkeringést, megedz.

Kranioszakrális terápia

Gyengéd kezelési forma, amely az oszteopátiából fejlődött ki. A terápia célja, hogy feloldja a kranioszakrális rendszerben lévő blokádokat. A terapeuták abból indulnak ki, hogy a folyadék, amelyben az agy és a gerincvelő „úszik” (liquor), az egész testben ritmikusan pulzál, és ez tapintható. A finoman mért nyomások – elsősorban a koponyacsontra és a keresztcsontra – oldják az izmokban lévő blokádokat és feszültségeket. Hatás: hasznos nyak- és hátfájásnál, fejfájásnál és idegi panaszoknál.

Dorn–Breuss-módszer

Két technika kombinációja: a csigolyaeltolódások szelíd korrekciója a Diter Dorn-féle mozgásban, és a Rudolf Breuss-féle masszázs. Ennél a masszázstechnikánál orbáncfűolajat masszíroznak a szövetekbe bőségesen, hogy azokat újra rugalmassá és lazává tegyék. Hatás: a gerincoszlop panaszainál jótékony.

Relaxációs masszázs

Masszázs illóolajokkal, például levendulaolajjal. A relaxációs hatását fokozza, amikor a masszőr gyúró és körző mozdulatokkal feloldja az izomfeszüléseket. Hatás: csökkenti a stresszt és a feszültségeket az izomzatban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Talpreflex-masszázs

A talpon és lábujjakon végzett masszázs a belső szerveket aktiválja, és a lehetséges zavarokat harmonizálja. Azon a feltételezésen alapul, hogy a talp bizonyos területei az idegrostokon keresztül egy bizonyos szervvel állnak összeköttetésben. Hatás: ellazulás, az öngyógyító erők aktiválása stressznél, fájdalomnál, alvászavaroknál, ízületi panaszoknál.

Arcmasszázs

Nyirokmasszázsnak is nevezik. A masszőr simító és körző mozdulatokkal stimulálja a nyirokfolyadék áramlását a nyirokedényekben. Az elakadt nyirok például szem alatti duzzanat vagy sápadtság formájában is megmutatkozik. A nyirokmasszázzsal az egész testet lehet kezelni, az arcon azonban különösen hatékony. Hatás: nyugtató, pangáscsökkentő.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük