Két idős, jókedvű öregúr rúgja a focilabdát a füvön.

Mindenki tisztában van a testmozgás előnyeivel, beleértve a szív- és érrendszeri egészséget, a jobb fizikai állóképességet és az érzelmi jólétet. De azt tudta, hogy a rendszeres testmozgás javíthatja a memóriát is? Már napi tizenöt perc mozgás is óriási lökést ad az egészségnek, ami lehetővé teszi, hogy hosszabb legyen az élettartamunk és jobb legyen az életminőségünk. Egy kutatás arról számol be, hogy az Alzheimer-kórral együtt járó memóriacsökkenést nagyban meggátolja, ha megerősítjük az izmainkat, vagyis rendszeresen edzünk.

Ausztrál kutatók közvetlen összefüggést mutattak az izomépítés, az emlékezet és a kognitív működés javulása között. Ezek az eredmények olyan felnőtteknél fordultak elő, akiknek már volt némi kognitív károsodása. Az ilyen típusú károsodások nagyobb kockázatot jelentenek olyan agyi betegségek kialakulására, mint demencia vagy Alzheimer-kór.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rendszeres testmozgás fontossága mindenki számára jelentőséggel bír, de további előnyökkel járhat az idősödő felnőttek számára. Hiszen a rendszeres testmozgás erős és pozitív kapcsolatot mutat a test izmainak növekedésével együtt járó ellenállóképesség növekedésével és az agy működésének javulásával. A rendszeres testmozgás pozitív eredményei még egy évvel később is fennmaradnak.

Egy kutatásba 6400 65 évnél idősebb embert vontak be, akiknek rendszeresen mozogniuk kellett. Természetesen a gyakorlatokat az egészségi állapotuknak megfelelően állították össze. A vizsgálat befejeztével a kognitív képességeiket számos feladat elvégzésével értékelték. Azok a személyek, akik intenzív és mérsékelt testmozgást végeztek, semmilyen kognitív problémát nem produkáltak, ellentétben a mozgásszegény életmódot folytatott társaikkal, akiknél már megmutatkoztak a kognitív hanyatlás jelei.

A kutatók azt a megállapítást tették, hogy a fizikai aktivitás szoros kapcsolatban áll az agyi egészséggel, hiszen a rendszeres mozgás javítja az agy vérellátását, ami ösztönözheti az új erek és sejtek növekedését. A kutatók azt is megállapították, hogy a testedzés csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatait. Ilyen krónikus betegség a cukorbetegség és az elhízás. Ezek a betegségek önmagukban is negatívan hatnak az agy egészségi állapotára. Egy új tanulmány szerint a testmozgás legalább tíz évvel lassíthatja le az öregedési folyamatokat az agyban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*