Kislány szájában kék színű spray asztma ellen.

Ma egyre többen szenvednek ebben a betegségben, amely ugyanúgy érinthet időseket, fiatalokat, nőket, férfiakat és gyermekeket is. Az asztma genetikailag örökölhető, de általában valamilyen anyag által kiváltott, hosszabb ideg fennálló irritáció miatt alakul ki. Az asztmára jellemző tünetek – állandó köhögés, sípoló, ziháló légzés, mellkasi szorító érzés – általában akkor jelentkeznek, amikor a tüdő hörgői összeszűkülnek és a nyálkahártyák megduzzadnak. Ebben az esetben a levegő nem képes akadálytalanul és zavartalanul a mellkasba áramolni. Az asztmás betegnek a légútjai folyamatosan gyulladásban vannak, így ha ismét szembetalálja magát valamilyen irritáló anyaggal, akkor a légutak ismét annyira összeszűkülnek, hogy ez megakadályozza a zavartalan oxigénszállítást. Általában az első asztmás rohamot valamilyen gyulladásos folyamat indítja el, ettől kezdve a tüdő ugyanarra az anyagra túlzott reakcióval válaszol.

Az asztmás ember mindennapjai stresszessé, feszültté válnak, hiszen nem tudhatja előre, hogy mikor törnek rá a rohamok. Amennyiben ebben a betegségben szenved, próbáljon elsajátítani helyes légzési technikákat, és próbálja lecsökkenti életében a stresszt. Próbáljon úrrá lenni a pánikon és olyan stresszkezelési technikákat megtanulni, amelyek akár még csökkenthetik is az asztmás rohamok számát.

Télen védekezzen a hideg levegő ellen, tegyen egy kendőt vagy sálat a szája elé. Mivel az asztmát a nátha súlyosbíthatja, erősítse meg immunrendszerét, és ha lehet, kerülje el a beteg embereket.

Az asztmát egyes gyógyszerek is kiválthatják, mielőtt azonban bármilyen készítményt is vásárol, mindenképpen tájékozódjon, hogy okozhat-e az adott készítmény ilyen mellékhatásokat.

A dohányzás egy káros szenvedély, asztmás embernek mindenképpen kerülnie kellene ezt a rossz szokást, de a passzív dohányzás is árthat, így semmiképpen se üljön olyan emberrel egy légtérben, aki dohányzik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az asztmát a pollen is kiválthatja. Legyen Önnél mindig egy pollennaptár és ilyenkor próbáljon meg nem a szabad levegő lenni. Vannak olyan napok, amikor a levegő szennyezettsége is igen magas, ilyenkor is jobb a biztonságos otthonunkban tartózkodni, hiszen a légszennyező anyagok is kiválthatnak asztmás rohamokat.

A penészgombák is veszélyesek lehetnek. Ne hagyja, hogy a lakása párás és nedves legyen, mert az ilyen környezet kedvez a penészgombák elszaporodásának és ez felerősítheti a tüneteket. Tegyen a penészesedés ellen, mert hosszabb távon állapotrosszabbodást is okozhat.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Buzás Károly

    Nagyon tetszik, hogy felhívják az emberek figyelmét, miszerint nemcsak drága gyógyszerekkel, de filléres megoldásokkal is lehet nagyon sok betegségen segíteni. Köszönöm Károly

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*