fbpx

Mi történik velünk, amikor csokoládét eszünk?

Étcsokoládé darabokra vágva, mellette kakaóbabok.

A csokoládét nagyon sokan szeretik, talán nem véletlenül. Édes íze szinte simogatja az ízlelőbimbóinkat, legyen az bármilyen csokoládé. Eddig riogattak bennünket a csokoládéfogyasztással, azonban a magas kakaótartalmú csokoládét mértékkel lehet fogyasztani, hiszen számtalan egészségügyi előnye létezik. Többek között nagyon hasznos az agy és a bőr egészségére nézve.

Még a csokoládé elfogyasztását követő két órán belül is élvezhetjük a hangulatra gyakorolt pozitív hatását. A csokifogyasztás megnöveli a szervezetben a dopamin- és a szerotoninszintet. Mindkettő elősegíti a hangulatfokozást. Természetesen csak az olyan csokoládé segíti elő az úgynevezett boldogsághormonok termelődését, amelyek legalább 85%-ban tartalmaznak kakaót.

A sötét, vagyis az étcsokoládé antioxidáns flavonoidokban gazdag, amelyek csökkentik a szervezetben a gyulladást, csökkentik a vércukorszintet, illetve a rossz, vagyis az LDL-koleszterin szintjét is csökkenteni tudják.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A csokoládé fokozza az agyi idegsejtek aktivitását, amely nemcsak a viselkedést tereli jó irányba, de a memóriára is pozitívan hat. Nem beszélve arról, hogy a csokoládé elősegíti a jobb agyi véráramlást, de a szívben és a tüdőben is jobb lesz a vérkeringés, mindeközben pedig csökken a vérnyomás, amely a csokoládé elfogyasztását követően még két teljes óráig tart.

Az étcsokoládéval ellentétben a másfajta csokoládék egyáltalán nem hatnak pozitívan az emberi szervezetre, hiszen drasztikusan megemelik a vércukorszintet, ami aztán lecsökken, és ez a vércukorszint-ingadozás okozhat aztán később cukorbetegséget.

A csokoládé pozitív hatását a kakaótartalma, pontosabban annak antioxidáns-tartalma adja. Nyilván az étcsokoládéban is van cukor, zsír és kalóriát is tartalmaz, így ennek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, hiszen nagy mennyiségben fogyasztva már ez sem egészséges.

A kakaónak köszönhetően az étcsokoládé olyan ásványi anyagokban gazdag, mint vas, magnézium, réz és mangán.

Az étcsokoládé úgy csökkenti a vérnyomást, hogy javítja a vér áramlását az artériákban. A csokoládé növeli a HDL-koleszterin szintjét és javítja az inzulinérzékenységet. Kutatások igazolják, hogy az étcsokoládé kis mennyiségben, de rendszeresen fogyasztva drasztikusan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

  1. Vágó Jutka

    na ugye! most vagyok a 70-évemben, és picike korom óta “imádom” a csokoládét! mindenki mondja, hogy rosszul leszek, beteg leszek ha ennyi rengeteg csokit “zabálok” és most olvasom, hogy csodákat tesz a CSOKI!!!!!! nekem teljesen mindegy, hogy milyen a csoki, csak csoki legyen! és cukor. cukorka

    1. A pozitív hatásokat csak a minimum 85%-os kakaótartalommal rendelkező csokoládé produkálja! A legtöbben sajnos nem ilyet fogyasztanak… A cukornak pedig semmilyen jó hatása nincs. 🙁

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.