fbpx

Miért hagyjuk el a mesterséges édesítőszereket?

Édesítőszert potyogtat tenyerébe egy hölgy, az asztalon feketekávé.

Manapság egyre több termékben, élelmiszerben, étrend-kiegészítőben található mesterséges édesítőszer, sajnos nem is egyféle. Mindenből próbálom mindig a natúr dolgokat megvásárolni, de van például olyan természetes gyógymódot szolgáló gyümölcs, amelyet szirup formájában szerettem volna megvásárolni. Ebben azonban olyan mesterséges édesítő is volt, ami hosszú távon akár rákot és még cukorbetegséget is okozhat. Úgy döntöttem, hogy az adott problémát inkább gyógyteával kúrálom, és nem viszek be csak azért a szervezetmbe egy adott természetesnek titulált dolgot, hogy aztán annak összetevői megbetegítsenek. Amikor étrend-kiegészítőt vásárol, Ön is mindenképpen olvassa el az összetevők listáját, mert nem érdemes olyan terméket fogyasztani, ami hosszú távon nem gyógyít, hanem esetlegesen megbetegít. Most nézzük is meg, hogy milyen negatív hatásai lehetnek ezeknek a mesterséges édesítőszereknek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

1. Az édesítőszerek és a cukorbetegség

Az édesítőszerekkel kapcsolatban nemcsak az bizonyosodott be, hogy súlygyarapodást okoznak, hanem az is, hogy megnövelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Az emberek azt gondolják, hogy az édesítőszerek nem hizlalnak. Ez nem egészen így van. Nagyon sokan fogyasztanak diabetikus italokat, amelyek édesítőszert tartalmaznak. Ezek az italok nem hogy nem egészségesek, de még hizlalnak is. Legfőképpen a hasi zsír növekszik, amely felelőssé tehető a metabolikus szindróma kialakulásáért. Ez pedig nagyon veszélyes, mert krónikus betegségeket, többek között szív- és érrendszeri betegségeket és 2-es típusú cukorbetegséget okozhat.

2. Függőséget is okoznak

Aki édességfüggő, az nagyon jól tudja, hogy sok esetben nem is az adott desszertet vagy csokit kívánja, és nem azért akar mindennap azt enni, mert vágyik rá, hanem mert cukorfüggőségben szenved. Az édesítőszerekkel kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy bizony addiktívvá tesznek. Vagyis minél többet eszünk azokból, annál jobban áhítozunk ezek után a termékek után. A szacharin, az aszpartán és a szukralóz pedig ezerszer édesebbek, mint a cukor, ráadásul nemcsak függőséget generálnak, de még a hormonális egyensúlyt is felborítják.

3. Az anyagcserét is megbolondítják

A mesterséges édesítőszerek még az anyagcsere működésére is negatívan hatnak, és megbolygatják a bél baktériumflórájának egyensúlyát. Az édesítőszerek drasztikusan megemelik a vércukorszintet, így nemcsak a béltraktusra hatnak negatívan, hanem anyagcseregondokat és súlyproblémákat is okoznak.

 1. Tóth Kálmán

  Szárított levél formájában fogyasztott Steviára is érvényesek a cikkben olvasható megállapítások? Eddig abban a hiszemben édesítettem a reggeli teámat szárított Stevia levelekkel, hogy ez semmilyen egészségi károsodást nem okoz.

 2. Legalább 50 éve édesítőszert használok kávé, tea, sütéshez. Nem a drága kategóriást. A fent leírtak közül semmi gondom nincs! Amikor fogyóztam 40 kg le tudtam adni étrend váltóztatással.

  1. Kedves Katalin,

   mire vonatkozik a kérdés? Nem írtunk semmilyen termékről. Cikkünk a mesterséges édesítőszerekről szól.

 3. Antalicz Miklós

  A répacukor, a nádcukor is mesterséges termék: ilyen koncentrációban nem fordul elő a természetben…
  a) Az urnium a természetben nem robbanásveszélyes elem, de 90% konventrátum felett városrészeket pusztíthat el.
  b) Az alkohol nem szintetikus vegyület
  1%-os vizes oldata veszélytelen, jelenkétét fel sem kell tüntetni az élelmiszeten. De…96% os oldata tűz- és robbanásveszélyes, belsőleg meg azonnali egészségkárosítást okoz.

 4. Nemertem mert agodnak a cukorbetegek hogy mivel izestitse a tejates a sutemenyet , szerite semmivel sem. Hejtesitse a sutemenyt gyumolcsel,
  En is cukorbeteg vagyok,de nem ez a fo foproblemam,
  nem ehetek sos etelek , vagy is lehek de csak 60 miligram so, es masfel liter viz ebenben van az osszes napi vizfogyasztas, Latjatok e borzaszto nerm a cukor problema,Udvozlettel kathy Schindel.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük