fbpx

Miért ne üljünk egy helyben sokáig?

Hátát fájlalja egy fiatal lány az íróasztalánál ülve.

Krónikus betegségeket és ezzel együtt korai halált sok minden okozhat. Többek a között a finomított cukor, a szénhidrátok és a dohányzás az, ami nagyon károsan hat az emberi egészségre. Mindannyian egyetértünk abban, hogy a testmozgás nagyon jót tesz az egészségnek. Lehet, hogy nem gondolta volna, de ha sokáig ül egy helyben, mondjuk az íróasztalnál, mert ezt követeli meg a munkája, akkor is biztos lehet abban, hogy valamilyen krónikus betegség veszélye fenyegeti Önt. Tehát van összefüggés az ülő életmód és a korai halál között, azonban nem kell azonnal megijedni, mert van megoldás.

A dohányzással kapcsolatban már régen bebizonyították, hogy mennyire káros az egészségre. Ez ma is így van, de ma már a sok ülést tartják az új dohányzásnak, egyszóval éppen olyan káros az ülő életmód, mint a dohányzás.

Egy vizsgálat során az bizonyosodott be, hogy azokra az emberekre jelent veszélyt leginkább az ülő életmód, akik legalább 30 percenként nem állnak fel, hogy szünetet tartsanak, vagyis egyhuzamban több órát is ülnek akár dolgozva, akár passzív tevékenységet folytatva.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A korai halálozást azonban jelentősen le lehet csökkenteni azzal, ha az ülő életmódot folytató személy legalább félóránként megszakítja a tevékenységét és mozog egy keveset. Nagyon fontos, hogy valamilyen módon ellensúlyozza az ülés negatív hatásait. Hogyan teheti ezt meg?

Fogyasszon sok vizet. Ez egyrészt azért is hasznos, mert belülről hidratálja a szervezetet, másrészt így kénytelen lesz naponta több alkalommal is meglátogatni a mosdót, vagyis ezzel is megszakítja az ülve végzett tevékenységét.

Állítsa be a telefonján az órát, hogy 30 percenként figyelmeztesse egy kis mozgásra. Ilyenkor sétáljon egy keveset az irodában, vagy végezzen néhány jógamozdulatot.

A legjobb az lenne, ha nem is félóránként, de naponta több alkalommal is kimenne a friss levegőre sétálni, mert a friss oxigén is segít csökkenteni a szervezetben kialakuló oxidatív stressz lehetőségét, káros hatásait.

Ha irodában dolgozik, legalább a telefonhívásokat ne ülve, hanem állva végezze. Már ezzel is sokat tehet az egészségéért.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás

  1. Kalmár László

    Ez igy van, ahogy a cikk irja, nembeszélve a derék külöm-böző fájdalmai kiujulásáról, stb. Két hete áttértem az ugymond kemény fekhelyre, és sokat sétálva, elmultak a fájdalmaim – gyógyszer nélkül –

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük