fbpx

Milyen gyakran cseréljük a fogkefét?

Férfi nézi a kezében tartott fogkeféjét.

Az emberek nagy része tudja, hogy ha lejárt egy kozmetikum vagy gyógyszer szavatossági ideje, akkor azt nem szabad tovább felhasználni. Az ágynemű és a törülközők rendszeres mosását és cseréjét is elvégezzük, de mi a helyzet a fogkefével? Milyen gyakran kell cserélnünk?

Miért is kell gyakran cserélni a fogkefét?

A fogkefét több ok miatt sem árt rendszeresen cserélni. Az egyik, hogy a sörtéi hamar tönkremennek, így az már nem tudja az eredeti funkcióját betölteni. Másrészt a fogkefében olyan kórokozók tanyázhatnak, amelyek nemcsak fogszuvasodást, hanem ínybetegségeket is okozhatnak.

A fogkefe sörtéinek állapotától is függ, hogy milyen rendszerességgel cseréljük a fogkefénket, de ha még 3-4 heti használat után is jó állapotban van, akkor is érdemes egy újat elővenni, hiszen ennyi idő éppen elegendő ahhoz, hogy a kórokozók megtelepedjenek a sörték tövében és szájüregi betegségeket idézzenek elő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor betegek vagyunk

Ha valamilyen fertőző betegségünk van, legyen szó influenzáról vagy szájban található fertőzésről, akkor mindig váltsunk új fogkefére, majd amikor meggyógyultunk, dobjuk a szemetesbe. Hiszen amikor betegek vagyunk, akkor gyakrabban cserélünk ágyneműt és törülközőt is, ez legyen érvényes a fogkefére is, mert így megelőzhetjük, hogy valamilyen komolyabb fertőzést kapjunk el.

Az ínygyulladás kellemetlen

Amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet a fogkefénk cseréjére, úgy nagyon hamar olyan problémákkal szembesülhetünk, mint ínygyulladás, ínysorvadás, amely kezdő tünetei közé tartozik a vörös, duzzadt, vérző íny, ami nemcsak nagyon kellemetlen, hanem fájdalmas is, nem beszélve a bűzös leheletről.

Az ínysorvadás nemcsak azért veszélyes, mert a fogak akkor is kihullhatnak, ha egyébként nincsen semmi bajuk, hanem azért is, mert azok a baktériumok, amelyek a fogínysorvadásért felelősek, bekerülhetnek a véráramba, és így nagyon sokféle betegséget okozhatnak, többek között légúti vagy szívbetegséget, de akár reumás ízületi gyulladást is.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.