fbpx

Milyen okai lehetnek az izomgyengeségnek?

Vékony, szemüveges férfi fehér trikóban és fejpánttal, csuklószorítókkal, bal karján a bicepszet feszítve mutatja aránytalanul izmos mivoltát, míg jobb karja átlagon aluli izmosságú.

Ahogy idősödünk, úgy előfordulhat, hogy az izmaink gyengébbek lesznek és vannak olyan tevékenységek, amelyeket már nem tudunk olyan könnyedén és egyszerűen végrehajtani. Természetesen nem törvényszerű, hogy idősebb korban gondjaink legyenek az izmainkkal, habár az tény, hogy ilyenkor már keveset mozgunk és az izmaink ennek következtében és a kor miatt is egyre jobban leépülnek. Milyen okai lehetnek az izomgyengeségnek? Mutatjuk is a válaszokat!

Az egyik ok nem más, mint a kor. Idősebb korban egyre több és több izomzatot veszítünk el, hiszen az izmok is sorvadnak. Ha nem mozgunk, azaz inaktívak vagyunk, akkor pedig szinte törvényszerű, hogy egyre kevesebb izomzattal rendelkezünk majd.

Idősebb korban már előfordul, hogy gyógyszert kell szednünk. Egyes gyógyszerek is okai lehetnek az izmok leépülésének. Ilyen gyógyszerek a koleszterinszint-csökkentők.

Léteznek olyan betegségek, amelyek szintén okozhatják az izmok leépülését. Ha egyébként sem örvendünk túl jó egészségnek, akkor akár még egy megfázás is oka lehet az izmok leépülésének, de más betegségek is okozhatják ezt a problémát. Ilyen betegség például az SM, a szklerózis multiplex, ami egy autoimmun betegség.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Izomgyengeség más betegségek miatt is kialakulhat. Ilyen például a pajzsmirigybetegség, az alvászavarok, a krónikusfáradtság-szindróma, a cukorbetegség vagy a szívelégtelenség.

Amennyiben korábban nem voltak izomgondjaink, azok hirtelen gyengültek meg, akkor ennek oka akár a stroke is lehet. A stroke-nak nemcsak az izomgyengeség, hanem más is lehet a tünete. Ilyen például a homályos látás, a szédülés, a beszédprobléma, azaz beszédképtelenség, a fejfájás, az egyensúlyi problémák.

Azok, akik rendszeresen edzenek, nagyon jól tudják, hogy mennyire fontos edzés előtt a bemelegítés, edzés után pedig a nyújtásról nem szabad elfeledkezni. Ha ez nem történik meg, akkor különféle izomsérülés is kialakulhat, ami akár komoly szövődményeket is okozhat. Mit tehetünk izomsérülés esetén? Fontos, hogy pihentessük a végtagot és akár borogatást is alkalmazhatunk. Amennyiben ettől sem gyógyul az izomsérülésünk, a legjobb, amit tehetünk, hogy felkeresünk egy szakorvost.

  1. Szuhay Péter

    Magamon veszem észre, szerintem fontos: naponta sokszor kell leguggolni és felállni. Ha ez nehezen megy és fáj, nagyon rossz jel, gyengülök. Valami lazább tornával kell elérni, hogy a leguggolás és abból felállás simán menjen, ne fájjon. Schirilla György írta, akkor halunk meg, mikor a nagy combhajlító izmunk már nem bír el.

  2. Kolozsváry Istvánné

    Közel két éve kórházba kerültem, – s arra hivatkozva, hogy infúziókat kapok – kezem, lábam lekötözték. Jobb térdem felett olyan szoros volt a kötés, hogy szinte elviselhetetlen fájdalmat okozott. Hiába kértem, nem lazítottak rajta. Másnap – saját felelősségre – otthonomba távoztam. Azóta gyakran ébredek éjjel arra, hogy a kötés helye és a jobb combom külső része zsibbad. Feltehetően maradandó izomkárosodás keletkezett a lábamban, holott korábban soha nem volt ilyen panaszom.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük