fbpx

Milyen szaunát válasszak?

Hagyományos fűtésű finn szauna kályhával, felöntővel.

Megérkezett a tél, a hideg reggelek, a köd. A strand és a napozás már a múlté, az emberek behúzódnak. A skandináv vidékeken ilyenkor sűrűbben fűtik fel a szaunákat a mökkikben, mint nyáron. A hagyományosan a finnekhez köthető kis faházakból náluk 2 millió található. Az ötmilliós országban így minden lakosra jut majdnem egy fél szauna.

A finnek életében – láthatóan – nagyon fontos szerepet tölt be a forró gőz. Családi programok szerveződnek, de akár politikai megbeszélések vagy céges értekezletek helyszíne is lehet a szauna. Semmi különös nincs ebben, hiszen már gyerekként megtanulták a helyes viselkedést, a közös szaunázást – ebben a közegben nőttek fel.

Finnországban a betegeket nem tiltják el az orvosok a szaunázástól, sőt, akár elő is írják számukra. Még a szívbetegekkel sem tesznek kivételt, csupán nagyobb odafigyeléssel, a szabályok betartásával élvezhetik a forróságot. A szauna a finnek számára ősidők óta szent helynek számít. Sokuk élete is ott kezdődik – ott születnek –, és ravatalukat is ott állítják fel.

Magyarországon szinte minden fürdőhely szolgáltatásában megtalálható a gőzkabinok valamilyen formája, és egyre többen használják is azokat. Alapvetően két típus – a hagyományos finn és az infraszauna – közül lehet választani. Ezek nemcsak elnevezésükben, működési elvükben különböznek egymástól, hanem a testünkre gyakorolt fiziológiás hatásukban is.

A hagyományos szaunában a forró, kályhával felfűtött, alacsony relatív páratartalmú levegő kívülről melegíti át a testet, így viszonylag gyorsan izzadni kezdünk, szervezetünk így védekezik a túlmelegedés ellen. Ilyenkor kitágulnak az erek, felgyorsul a szív, megnő a keringés. A bőrhöz közeli keringés szaunázás közben a normál érték 10-12-szeresére, míg a belső volumen a kétszeresére nő. Ezzel együtt fokozódik a sejtek anyagcseréje, beindul egy intenzívebb méregtelenítés. A helyes szaunázáshoz hozzátartozik a forró test lehűtése is. Ez többféle módon történhet, de mindenképpen edzi az immunrendszert, jó hatással van rá.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyre inkább terjedőben van – magánházakban is – az infraszauna. A hagyományos szaunához képest az a fő különbség, hogy az elektromosan előállított infrasugarak belülről kifelé melegítenek. Ez kisebb külső hőterhelést jelent, ami kellemesebbé teheti azok számára is a szaunázást, akik a nagy hőmérséklet miatt kerülik a hagyományos kabinokat.

Az infrakabinokban intenzívebbek a fiziológiás hatások, mint a finn szaunákban. Sokkal jobban izzadunk, és a keringés a szervezet mélyebb rétegeiben is megnő. Ezeknek a hatásoknak köszönhetően a méregtelenítés akár az ötvenszerese is lehet a hagyományos szaunázáshoz képest. Alakformálás, súlyfelesleg leadása szempontjából is jobbak a hatások: egy-egy használat alkalmával 300-500 kalóriát is elégethetünk az infravörös hullámok segítségével.

A szolár szaunák az infrakabinok legújabb generációi. A hagyományos infrák széles spektrumú, 200-2000 nm közötti hullámhosszokon sugároznak, a szolárok a Napra jellemző, 940 nanométeres hullámhosszúságon adják le energiájuk nagy részét. Ezek az eszközök hatékonyabban használhatóak, és így gazdaságosabb az üzemeltetésük is.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Milyen szaunát válasszak? | Tiszta Forrás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük