fbpx

Minden szövetünkben jelen van: szilícium

Emberi csontváz izomszerkezettel, jelölésekkel, a háttérben elmosódva több csontváz is áll a sarokban.

A szilícium a bőrünk, a hajunk és a körmünk nyomeleme. De tudta, hogy a szilíciumnak ott is helye van, ahol a csontszövet éppen regenerálódik, és ezért ez az elem nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz és ízületekhez? A szilíciumot azonban csak kevés élelmiszer tartalmazza. Ugyanakkor a biológiai hasznosíthatósága ezekből az élelmiszerekből szűk határok között mozog. A szilíciumhiány ezért manapság napirenden van.

Nélkülözhetetlen nyomelem

A szilícium egyike a négy elemnek, amelyekből Földünk összetevődik. Az oxigén után mindjárt a második leggyakrabban előforduló elem a földkéregben. Itt főleg különböző típusú kőzetekben található meg, ahol az oxigénnel kapcsolódva szilíciumoxidként fordul elő. Jóllehet a szilícium nyomelemnek számít, és így az emberi szervezetnek csak csekély mennyiségben van rá szüksége, a szervezet semmiképp nem mondhat le erről az esszenciális elemről. Mivel a szervezet nem tudja előállítani, a táplálékkal kell bevinni, mert a szilícium fontos része az összes szervnek, szervrendszernek és szövetnek.

Nincs egyetlen olyan emberi szövet sem, melyben ne lenne jelen a szilícium, ezért lényeges szerepet játszik az egész szervezet egészségmegőrzésében. Ha a szilícium mindenütt a szervezetben megtalálható, hiányának is természetesen a szervezet minden területén meglehetnek az egészségügyi kihatásai.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen tulajdonságai vannak?

A szilícium bizonyára legismertebb tulajdonsága a szerkezetformáló hatása, amitől a kötőszövet – beleértve a bőrt, a porcot, az inakat és szalagokat – a rugalmas stabilitását kapja. További fontos tulajdonsága az a képessége, hogy vízből saját súlyának akár 300-szorosát is meg tudja kötni. Ezáltal támogatja a szervezetet a vízháztartása fenntartásában, ami nélkül nem volna lehetséges egy jól működő anyagcsere. A szilícium a csontképző sejteknek is az egyik fő eleme, meggyorsítja a kalcium beépülését a csontokba. Ez a nyomelem nemcsak a kötőszövetben, hanem az erekben is gondoskodik az egészséges rugalmasságról. A szilíciumhiány rugalmatlan érfalakhoz vezethet, melyekben a vér kevésbé tud áramolni. Ez az egész vérkeringést hátrányosan érinti, így nem biztosított a szervezet megfelelő tápanyag- és oxigénellátása. Az immunrendszer támogatásához is szükség van szilíciumra, mert mind a limfociták, mind a falósejtek képződését aktiválja. Ebből a bizonyára nem teljes listából világossá válik, miért nem tudja nélkülözni a szervezet ezt a fontos nyomelemet.

Szilíciumban gazdag élelmiszerek

Jó szilíciumforrás a köles, a zab, az árpa és a burgonya. A szilíciumbevitelt növelhetjük szilíciumban gazdag gyógynövényekkel. A legjobbak közé tartozik a bambusz, amely több mint 70%-kal kimagasló arányban tartalmazza ezt az elemet. De a mezei zsurló és a csalán is jó szilíciumforrások.

1 thought on “Minden szövetünkben jelen van: szilícium”

  1. Most nem értem ,hogy az emberi testben mennyi a szilicium? Csak alig van ,vagy ha minden sejtben van akkor nagyobb a mennyiség ? Én ugy értettem ,hogy mi nagyon kevés sziliciumot kell bevigyünk a szervezetbe ,de mivel minden sejtben van ,ezért a szervezetben nagyobb mennyiségben van jelen mint nyomelem

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük