Piros tányéron friss saláta zöldségekkel, olivával, eperdarabokkal.

Az ásványi anyagok és a nyomelemek egészségesen és fitten tartanak bennünket – de mit értünk alattuk tulajdonképpen? Kiegyensúlyozott táplálkozásnál rendszerint minden ásványi anyagot magunkhoz veszünk – bizonyos esetekben azonban célszerű lehet kiegészítő készítmények szedése.

Nyomelemek – pici mennyiség elegendő a szervezetnek

Kis mennyiség, nagy hatás – a vas például csak pici mennyiségben fordul elő a szervezetünkben. Ezért ez az anyag az úgynevezett nyomelemekhez tartozik. Nyomelemről akkor beszélünk, ha az ásványi anyag koncentrációja 50 mg-nál kisebb testsúlykilogrammonként. Ha ennél nagyobb, makroelemről beszélünk.

Ásványi anyagok nélkül nem működnénk

A nyomelemekhez tartozik a vas mellett például a cink, a réz, a szelén, a fluor, a króm és a mangán. Makroelem a nátrium és a kálium, valamint a magnézium, a kalcium, a klorid és a foszfor. Egy dolog összeköt minden ásványi anyagot: a szervezetnek szüksége van rájuk, hogy egészséges maradjon. A nyomelemek és a mikroelemek gondoskodnak az erős csontokról és izmokról, az egészséges fogakról, a szellemi fittségről, a zökkenőmentes anyagcseréről és sok egyéb másról.

A vegyes étrend általában tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat

Nagyon egyszerű elegendő nyomelemet és makroelemet magunkhoz venni: hogy el legyünk látva minden szükséges ásványi anyaggal, a lehető legsokoldalúbban kell táplálkoznunk. Például a tejtermékekben sok kalcium és foszfor található. Jó magnéziumforrás a teljes kiőrlésű pékáru és a spenót. Káliumban gazdagok a zöldségek, a burgonya, a hüvelyesek és a banán. Sok jód van a tengeri lazacban és a fejes salátában. Kitűnő vasforrás a máj, a hús és a lencse. A vegetáriánusoknak és különösen a vegánoknak, akik semmilyen állati terméket nem fogyasztanak, jobban oda kell figyelniük a táplálkozásukra, mint azoknak, akik mindent megesznek. Például a szervezet jobban képes felvenni az állati eredetű vasat, mint a növényit. Ha azonban a növényi vasforráshoz valami C-vitamin tartalmút fogyasztunk, pl. egy pohár narancslevet, a belek jobban felszívják a vasat. Ezt főleg a nőknek kellene megszívlelniük, mert ők kevesebb vashoz jutnak, mivel kevesebb húst esznek, mint a férfiak. Ráadásul a menstruációval veszítenek is vasat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az idősebbeknek figyelniük kell az ásványi anyag bevitelére

A kiegyensúlyozott táplálkozás ellenére bizonyos körülmények között a szokásosnál több ásványi anyagra van szükségünk. Terhesség és szoptatás alatt például könnyen hiány alakulhat ki jódból, vasból és kalciumból. Időskorban is jobban kell figyelni a tápanyagban gazdag étrendre. A 70 felettiek általában nem esznek olyan sokat, és ezért kevesebb ásványi anyagot vesznek magukhoz. Ezen kívül a különböző betegségek is módosíthatják a szükségletet bizonyos tápanyagokból. Erős fizikai vagy pszichés terhelésnél szintén többet kell magunkhoz vennünk néhány nyomelemből és makroelemből. Stressz vagy állóképességi sport esetén a szervezet fokozottabban választ ki magnéziumot, kalciumot és cinket. Aki tehát hetente 4-5 órát fut, több ásványi anyagra van szüksége, mint a kényelmes sétálónak.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Pingback: Vitaminok gyerekeknek | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*