fbpx

Mosson fogat a szív egészségéért!

Mosolygós fiatal lány a fürdőszobában a tükörben nézi magát ahogy fogat mos.

A szív a testünk motorja és a legfontosabb szerve. Mi, emberek sokat tehetünk annak érdekében, hogy a szívünk még idősebb korunkban is egészséges legyen. Mintegy 60-70 százalékban járulhatunk hozzá, hogy egészséges maradjon ez a szervünk. Leginkább azzal csökkenthetjük jelentősen a szívbetegségek kockázati tényezőit, ha nem dohányzunk, ha rendszeresen mozgunk, ha egészségesen táplálkozunk.

Tudta, hogy a fogmosás is hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez? Igen, van összefüggés a szájhigiénia és a szívbetegség kialakulása között. Mutatjuk, hogy miért érdemes rendszeresen fogat mosni, és milyen eszközöket használjon a jobb orális egészség megőrzése érdekében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A napi egyszeri fogmosás nem elegendő, hogy megfelelő legyen szájüregünk és fogaink higiéniája. A legjobb, ha minden étkezés után rendszeresítjük ezt a tevékenységet, hiszen a fogak között maradó ételmaradék oka lehet annak, hogy elszaporodnak olyan baktériumok, amelyek aztán fogínysorvadást és fogszuvasodást okoznak. Ne kapkodja el a fogmosást. Ügyeljen arra, hogy legalább 3-4 percig tartson. Legyen alapos, azaz mindenütt mossa meg a fogait, még a nehezen elérhető részeket is.

A legjobb, ha minél sűrűbben, 3-4 hetente lecseréli a fogkeféjét, hiszen ennyi idő alatt a sörték már megkopnak, elhajolnak, felpuhulnak, így nem igazán felelnek meg az eredeti funkciójuknak.

A fogkefe mellett mindig olyan fogkrémet használjon, ami a legmegfelelőbb a fogainak és az ínyének. Ha esetleg gondok vannak az ínyével, akkor használjon speciális fogkrémet. A lényeg, hogy szeressen az adott fogkrémmel fogat mosni, hiszen ha nem kedveli a fogmosást, hajlamosabb lesz egy-két alkalmat kihagyni.

A szájüreg higiéniáját sokféle termékkel fenn lehet tartani. Használjon rendszeresen fogselymet és fogköztisztítót. A nyelvtisztító is nagyon hasznos, hiszen a nyelv felületén lévő lepedékben is sok baktérium lehet, amitől jobb megszabadulni. A szájvízről se feledkezzen meg. Ez nemcsak kellemes leheletet biztosít, de a szájüregben tanyázó baktériumokat is elpusztítja, melyek a szívbetegségek kialakulásáért is felelőssé tehetők.

Az alapos szájápolás nem kifogás arra, hogy évente legalább egy alkalommal el ne menjen fogorvosi szűrővizsgálatra. Semmiképpen ne hagyja ki, hiszen a szájüreg betegségei gyógyíthatók, amennyiben időben felfedezik azokat.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.