fbpx

Mozgásprojekt ízületi gyulladásban szenvedőknek

Középkorú házaspár őszi erdőben kézen fogva sétál kutyájukkal együtt.

Az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek tudniuk kell, hogy a mozgással semmi esetre sem szabad felhagyniuk, hiszen a rendszeres, nem megerőltető testedzés erősíti az izmokat és csökkenti a fájdalmat. Az ízületek kíméletes mozgatása elősegíti a szinoviális folyadék keringését, ami táplálja, erősíti az ízületeket. Amennyiben kihagyjuk a rendszeres mozgást az életünkből, úgy egyre rosszabbá válhat az ízületek állapota. Mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük az ízületi fájdalmat? A cikkben erre adjuk meg a válaszokat.

A séta az egyik legjobb mozgásforma azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek. Sokan azonban hamar elunják, hiszen általában mindig a lakáshoz közeli környéken sétálnak. Tegye változatosabbá a napi edzéseket! Sétáljon egyszer a környéken, majd menjen el egy parkba, vagy kocsikázzon el egy közeli erdőbe és gyalogoljon erdei ösvényeken.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Próbáljon színt vinni a napi sétába, hiszen valóban unalmassá, monotonná válhat, ha mindig csak egyedül és minden egyes nap ugyanazon az útvonalon közlekedik. Fogja fel kalandnak a sétát. Vehet egy lépésszámlálót is, és tartsa kihívásnak, hogy minden héten egyre többet és többet gyalogol.

Idővel nehezítheti is ezeket az edzéseket úgy, hogy kisebb súlyokat erősít a karjára és a bokájára, így az izmai még jobban megerősödhetnek. Valósítsa meg az ötleteit, örüljön a mozgásnak és annak is, ahogy hetek múlva javulni fog az állapota.

Nem lehet egyik napról a másikra sikereket elérni. Ha a napi rutinjába illeszti a sétát, vezessen naplót, jegyezze le, mennyit és hol gyalogolt. Minden apróságot írjon le, még a súlyát is mérje meg. Sétáljon többet a kedvenc környékén, és írja le, hogy miért is szeret ott gyalogolni. Meglepődik majd, hogy már 1-2 hónap elteltével mennyi pozitív dolog történik Önnel. Meg fog erősödni, nagyobb lesz a teherbírása és egyre kevésbé érez majd fájdalmat.

Nem jó egyedül sétálni? Fogjon össze a barátaival, a párjával, hiszen közben lehet beszélgetni, nagyokat nevetni. A jókedv szintén pozitívan hat az egészségre, kevésbé érezzük ugyanis a fájdalmat, ha jókedvűek és mosolygósak vagyunk. Nem kell feltétlenül embert választani partnernek, vegyünk egy kis kedvencet és sétáljunk vele rendszeresen.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.