fbpx

Nem a hátán aludt eddig? Próbálja meg, nagyon egészséges!

Ágyban fehér párnán háton csukott szemmel fekvő nő fehér paplannal takarózva.

Az embereknek csak kis hányada tud a hátán aludni. Sokan alszanak az oldalukon, a hasukon, és sok olyan ember él ezen a bolygón, akiknek a magzati póz a kedvenc testhelyzete éjszakánként. Pedig jól tesszük, ha „megtanulunk” a hátunkon aludni, ugyanis tudományos kutatások igazolják, hogy nagyon egészséges.

A kutatások azt mutatják, hogy a háton alvás jelentősen csökkenti a nyak és a hát fájdalmának kialakulását, hiszen ezzel a pózzal jelentősen csökken a gerincre nehezedő nyomás. A gerincre nem hárul olyan nagy teher, éjjel lehetősége van a regenerálódásra és a pihenésre, hiszen napközben elég terhet kell cipelnie. Márpedig az ember teste eredetileg nem arra lett „tervezve”, hogy két lábon járjon, ezért is küzdenek olyan sokan hát- és gerincproblémákkal.

A háton alvás a légzés javításához is aktívan hozzájárul. Az alvásnak ez a típusa jelentősen csökkenti a testet ért stresszt, megkönnyíti a légzést és másnap jobb hangulatot eredményez. Ily módon lassabban és mélyebben lélegzünk éjszakánként, ez pedig fokozza a szervezetben a melatonintermelést. Ez egy olyan hormon, amelyre miden embernek szüksége van, hiszen elősegíti a relaxációt, az alvást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A háton alvás a szépségünk megőrzéséért is felel, hiszen ha az arcunkon alszunk, ez a bőr gyűrődésével jár együtt, ami fokozza a finom vonalak és a mélyebb ráncok kialakulását. Viszont ha a hátunkon alszunk, akkor az arcunk nem is érintkezik sem a párnával, sem pedig az ággyal, ami pedig nagyon jót tesz a szépségünknek.

Amennyiben nem a hátunkon alszunk, akkor másnap reggel a szem alatt duzzanatok alakulhatnak ki. Ennek az az oka, hogy folyadék halmozódik fel a szem alatti szövetekben. Amennyiben rendszeresen a hátunkon alszunk, úgy elkerülhetjük a szem alatti puffadást és duzzanatot.

Ha nem a hátunkon alszunk, akkor nagyon sok tünettel kell számolnunk. Ilyen például a lüktető fejfájás, amely további kellemetlen panaszokat idézhet elő, úgy mint a nyak merevsége, fény- és zajérzékenység, homályos látás.

 1. Szuhay Péter

  Mivel a hibás testtartás miatt magam is érzem, hogy púpossá válok, este úgy fekszem le, hogy fejem a párna mellett és háton fekve alszom el. Hajnalban,mikor először felébredek, már oldalt fekve folytatom az alvást. Feleségem régebben panaszkodott is, hogy horkolok, ez bizony háton fekve könnyebben előfordul.

 2. Tele van az internet olyan képekkel, ahol mindenütt a jobb oldalon fekvést tartják ideálisnak.

  1. Bal. A gyomorszáj kissé jobbra ferdül, emiatt ha jobbunkon alszunk könnyen előfordulhat a gyomorégés, a reflux.

 3. Baloldalra fordulva alszom el, de álmomban szinte mindig a hátamra fordulok, majd arra ébredek, hogy nyitva a szám és teljesen kiszárad a torkom. Hanyatt fekve szinte mindenki horkol is, nem kedvez a toroknak. Én akkor alszom jól, ha megmaradok az oldalamon.

 4. Mindig kitalálnak valamit, hol jobbra hol balra, hol a hasra fekvést most a hanyatt fekvést. Én akkor alszom hanyatt ha meg vagyok fázva és nem kapok levegőt., különben a bal oldalamon alszok.Nekem semmi panasz nem jelentkezett.

 5. Major Katalin

  Hogyan szoktassam râ hányat fekve alvâshoz a testem,ha kb 47 éve oldalon alszom el.Néha hányat ébredek,de fáj a nyakam,néha a medence csontom is.Hozzâ teszem kb 37 kg vagyok olyan 163 cm magasan,reflux beteg

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük