fbpx

Milyen testhelyzetben egészséges aludni?

Fiatal nő fekszik párnákon kék alvómaszkban.

Az, hogy egy-egy nap milyen lesz az energiaszintünk, a munkateljesítményünk, a figyelmünk és a koncentrálási képességünk, sok mindennek a függvénye, de elsősorban annak, hogy milyen az éjszakai pihenésünk, mennyire mélyen tudtunk éjszaka aludni.

Nem biztos, hogy mindig a napi 8-9 óra alvás a megfelelő, előfordulhat, hogy ennyi alvás után is fáradtak és nyúzottak vagyunk másnap. Sokkal fontosabb, hogy az alvásunk mély, nyugodt, pihentető legyen és a megfelelő pózban aludjunk. Ha nem így teszünk, sok kellemetlenséggel és egészségügyi panasszal kell másnap számolnunk. Mutatjuk is, hogy mely pózok előnyösek és melyek azok az éjszakai testhelyzetek, amelyek egészségügyi gondokat generálhatnak.

Az egyik legjobb póz a testünk számára a hanyatt fekvés, azaz amikor a hátunkon fekszünk. Ebben a testhelyzetben a nyakat, a fejet és a gerincet kevés terhelés éri, így képes lesz éjszaka regenerálódni. Mivel nem nehezedik ezekre a testrészekre extra súly, így ez a lehető legjobb pozíció a testünk számára.

Meglepő módon a bal oldalunkon történő fekvéssel kisebb nyomás éri a szívet és így sokkal könnyebben, egyszerűbben képes a vért pumpálni az egész szervezetbe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A jobb oldalon történő alvás nem éppen a legjobb, mivel kiemelkedő szerepe van a refluxbetegség kiváltásában. A gyomorégés másnap jelentkezik, ami viszont rontja a közérzetünket és a munkateljesítményünket.

A hason alvás sem a legegészségesebb, legalábbis a hozzáértők szerint. Aki ebben a pózban szeret aludni, másnap nyugtalansággal és kellemetlen közérzettel kell számolnia. A hason alvás károsítja a testtartást. Ez a póz rossz helyzetbe kényszeríti a fejet, ami másnap nyakfájdalmat okozhat.

Párnákkal a fejünk alatt kényelmes lehet aludni, de ez sem a gerincnek, sem a fejnek, sem pedig a nyak izmainak nem kedvez. Ez ugyanis egy rendellenes póz, emiatt a nyak és a hát izmai befeszülnek, ami végtag- és izomfájdalmat okozhat. A legjobb egy speciális nyakpárnán aludni, amely kellő támasztékot nyújt a nyaknak és a gerincnek is.

A jó éjszakai alvás rendkívül fontos. Fejleszti a memóriát, csökkenti a szervezetben a gyulladási szintet, növeli a kreativitást, segítséget nyújt a fogyásban, illetve csökkenti a stressz és a depresszió kialakulásának a kockázatát is.

  1. anna zsiga

    Hát nem tudom, én amióta az eszemet tudom mindig hason fekve aludtam-alszom (63 éves vagyok), 18 éves koromban volt egy hasműtétem, amíg a műtőből betoltak a betegágyamhoz, már az alatt még altatásban hasra fordultam. Akkor hogy döntsem el hogy hanyat fekvésben kell aludnom az egészségem érdekében?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük