fbpx

Orvosságok Távol-Keletről

Hagyományos kínai gyógyszerek növényi alapanyagai egymás mellé állítva a polcon átlátszó üvegedényben.

Gyógyszerek Kínából

A tradicionális kínai gyógyászatban fontos szerepet játszik az akupunktúra. Ez egy Európában is szélesen elterjedt ázsiai gyógymód. Kínában azonban messze nem ez a legfontosabb gyógyítási technika, hanem a növényi orvosságokkal történő kezelés. Már egy Krisztus előtti 2. századból származó írás is azt bizonyítja, hogy a kelet-ázsiaiak nagyon korán alkalmaztak gyógyszereket. A szöveg 282 előírással 52 betegség ellen utal elsősorban növényi összetevőkből készült gyógyszeralapanyagokra. Orvosságként említi még az újszülött fiúk vizeletét, az emberi verejtéket vagy a spermát is.

Sok lehetőség van a gyógyszerek elkészítésére. „Chao” alatt a kínaiak például a pirítást értik. Ha az orvosságot rövid ideig a napon kell szárítani, azt „pu”-nak nevezik. A tradicionális kínai medicina gyógyszeripara évente több mint 8 milliárd euró értékben termel gyógyszereket – és ez növekvő tendencia. Ezeknek a gyógyszereknek az exportja is növekszik az USA-ba és Európába. Mivel a gyógyszerek behozatalának az EU-s országokban szigorú követelményei vannak, mifelénk többnyire a „táplálékkiegészítő” fogalom alatt találhatók meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A tibeti orvosság meghódítja a nyugatot

Teljesen hivatalosan és legálisan találta meg azonban az útját nyugatra egy tibeti gyógyszer, a Padma 28. A 28 gyógynövényből álló keverék 1977 óta engedélyezett gyógyszer Svájcban a „perifériás artériás elzáródásos betegség ellen”. Ez a lábartériák keringési zavara. Járásnál olyan erős fájdalom lép fel, hogy az érintett személyeknek újra és újra meg kell állniuk. A kapszula Magyarországon étrend-kiegészítőként került forgalomba.

A csikung (qigong) segít ellazulni

A gyógyszerek és az akupunktúra mellett az ázsiai gyógyászatban sok más gyógymód létezik, mint például a jóga és a csikung. Ez utóbbi spirituális úton támogatja az egészséget. A „gong” annyit tesz, mint „munka, teljesítmény, hatás”, míg a „qi” az „élet tápláló leheletét” jelenti. A csi átjárja az egész kozmoszt. Minden élőlény és minden dolog, sőt minden egyes szerv létfontosságú csít hordoz magában. Az egész rendszer egyensúlyban tartásához a tan követői összekötik a meditációt nyújtógyakorlatokkal. Világszerte sok különböző gyakorlási forma és stílus létezik, becslések szerint 3600 körül.

  1. Az Ormos Intézetben.
   Dr. Peter Dulganov.
   Orvos-természetgyógyàsz-kiropraktőr.
   14 év alatt minden problémám megoldotta, amit a nyugati orvoslàs képtelen volt. Pl. gyomorfekély, hólyaghurut, immunrendszer gyengeség.
   Az interneten megtalàlod az elérhetőségeket és be tudsz jelentkezni! Sok sikert! 🙂

 1. Kelemenné Kiss Nóra

  A kínai orvoslás mögött több százéves tapasztalat áll, nem úgy mint a szakbarbár nyugati esetében.

 2. Pingback: Akupunktúra – mit kell tudni róla? | Gyógyszer Nélkül

 3. Pingback: Távol-keleti gyógyászat: inkább megelőzni, mint gyógyítani | Gyógyszer Nélkül

 4. Pingback: 18 alapvető dolog, amit kezdőként tudnod kellene a jógáról | Kezdő Jóga Otthonról

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük