Vízcsepp fodrozódása.

A klórexpozíció és annak toxicitása, veszélyei jól dokumentáltak. Például a klóros víz oxidatív stresszt okozhat a sejtjeinkben, illetve artériás károsodást is generálhat. Mintha ez nem lenne elég, még az immunrendszer károsodását is előidézheti és elpusztíthatja a szív egészséges működéséhez szükséges zsírsavakat. Egy tanulmány azonban felhívja rá a figyelmet, hogy hogyan tudjuk a klóros vizet semlegesíteni hatékonyan és természetesen biztonságosan.

A sejtes oxigén klórral való elnyomása acidózishoz vezethet, ami növeli a rák és sok más betegség kialakulásának kockázatát. Még akkor is, ha az ivóvizünket szűrjük, ha uszodába járunk vagy a zuhanyzás során is klóros vizet használunk, veszélynek vagyunk kitéve. A klór nemcsak a bőrünkön keresztül, hanem belélegzés útján is a szervezetünkbe kerül.

A klór gyakran okoz légúti megbetegedéseket. Minden egészségügyi veszélye ellenére a klórt ma számtalan esetben használják a vízellátás sterilizálására szerte a világon. Miközben a klór elpusztítja a mikroszkopikus parazitákat, a baktériumokat és például az olyan betegséget, mint a kolera, hatékonyan hozzájárul a rákos megbetegedések, illetve a szívbetegség kialakulásához. Ennek nagyon egyszerű magyarázata van. A klór nem egészséges, a klór mérgező.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A klórozás veszélyeit először az ’50-es években a koreai polgárháború során mutatták ki. A katonák használtak klórtablettát, de körükben sokan szenvedtek szív- és érrendszeri megbetegedésben. A következő évtizedben sokkal többen haltak meg szívbetegségben, mint a háború okozta sérülésekben.

Bár egyértelmű, hogy a klór elkerülése a legjobb dolog, amit tehetünk, de ha semmit sem tudunk tenni, C-vitaminnal semlegesíthetjük azt. A C-vitamin vagy aszkorbinsav kémiai úton semmisíti meg a klórt. Egy gramm C-vitamin képes majdnem 400 liternyi vizet semlegesíteni. A semlegesítő hatás láthatatlan és azonnali. Tehát semmilyen, szemmel látható elváltozása nem lesz a víznek, ha C-vitamint alkalmazunk.

Azonban azt meg kell jegyezni, hogy a C-vitamin használata nem garantál 100 százalékos klóreltávolítást, és a víz potenciálisan tartalmazhat egy sor más szennyező anyagot, például fluoridot, peszticideket, nehézfémeket és gyógyszereket.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*