fbpx

SLS a tusfürdőben? Ne habozzunk váltani!

Szappanhab buborékokkal a víz tetején.

Egy újabb mágikus hárombetűs összetevő – gondolhatnánk –, vajon mit takar? Az SLS, bővebben Sodium Lauryl Sulfate ott bújik a fürdőszoba minden szegletében. Nos, nem a baktériumokról van szó, hanem a tusfürdőről, samponról, habfürdőről, balzsamról, fogkrémről, arclemosóról, arcvízről, szappanról, mosóporról és egyes tisztítószerekről. De találkozhatunk vele a konyhában is a mosogatószerben és a konyhai tisztítókban. Hogy mi a közös a felsorolt termékekben? Az, hogy mindegyik intenzíven habzik.

Mi az SLS?

A Sodium Lauryl Sulfate egy olyan drasztikus habképző tenzid, amelynek egyik fele a zsírokhoz, másik fele pedig a vízmolekulákhoz kapcsolódik. Zsíroldó hatása olyan erős, hogy a testünkről teljesen leoldja a bőrfelszíni emulziót. Ez az emulzió védi meg a bőrt a fertőzésektől, a kiszáradástól, a felázástól, tehát egy optimális, egyensúlyi állapotot tart fent. Zsíros és vizes fázist egyaránt tartalmaz, a vizes rész a verejtékből származik. Ha ez a réteg egészséges maradna, akkor nem lenne szükségünk krémekre és arcápolószerekre.

De hosszú évek alatt szép lassan tönkretesszük ezt a réteget a helytelen táplálkozással, a kevés folyadékfogyasztással, a mozgásszegény életmóddal és elsősorban azzal a rengeteg tisztálkodószerrel és krémmel, amit a reklámok hatására jóhiszeműen magunkra kenünk. A felsorolt termékek kisebb-nagyobb százalékban tartalmazzák az SLS-t, ezáltal naponta többször és rendszeresen találkozik vele a bőrünk és a nyálkahártya.

Az SLS leoldja a bőrfelszíni emulziót, és kivonja az olajat a bőrből. Emiatt érezzük gyakran a száraz, húzódó érzést. Ha a bőr immunrendszere erőteljesen gyengül vagy tönkremegy, akkor megjelennek a bőrbetegségek, mint az ekcéma, pikkelysömör, pattanás, akné, a túl zsíros, illetve a zsír- és vízhiányos bőrállapot.

Az SLS ezen túlmenően szemkárosodást és erős bőrirritációt okoz, előidézhet idegrendszeri problémákat, nehézlégzést és depressziót is. A termékekben található egyéb káros vegyületekkel együtt akár rákkeltő is lehet. A fejbőr egyensúlyát is felborítja, viszkető, száraz, hámló érzést okoz, előidézi a fejbőr gyakori problémáit, mint a korpa vagy az intenzív zsírosodás. A meggyengült bőrön egy idő után súlyos gyulladások jelennek meg.

Elgondolkodtató, hogy a boltok polcain található termékek nagy részében az összetevők között egyből a második helyen szerepel az SLS. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségben van jelen bennük. Tény, hogy az összetevők rendkívül apró betűvel vannak feltüntetve a flakonon, de vegyük a fáradságot, és egyszer olvassuk végig, hogy mi található a fürdőszobapolcunk habzó csodáiban. Ha az alábbi elnevezésekkel találkozunk, akkor inkább váljunk meg a terméktől, és keressünk helyette tiszta, méreganyagmentes tisztálkodószert. A különböző elnevezések nagyjából ugyanazt az agresszív tenzidet jelölik:

 • SLS Sodium Lauryl Sulfate,
 • SLES Sodium Laureth Sulfate,
 • ALS Ammonium Lauryl Sulfate,
 • ALES Ammonium Laureth Sulfate,
 • Sodium Cocoyl Sarcosinate,
 • TEA (Triethanolamin) Lauryl Sulfate,
 • vagy ha ezek összefoglaló nevét látjuk: Anionic Surfactans.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sajnos egy babafürdető és egy autómosó nem sokban különbözik egymástól, mindkettőnek az intenzív mosótenzid a fő alkotóeleme. Vannak azonban olyan környezet- és bőrbarát tenzidek, amelyeket főként növényekből vonnak ki, és bár sokkal kisebb mennyiségű habot képeznek – emiatt sokan azt hiszik, hogy kevésbé tisztítanak, pedig nem –, tisztítóerejük mégsem teszi tönkre a bőrünket. Ezek a következők:

 • Sodium Cocoil Glutamate,
 • Coco Glucoside,
 • Disodium Cocoil Glutamate,
 • Lauryl Glucoside,
 • Sodium Cocoamphoacetate.

1 hozzászólás

 1. Dauda Sándorné

  Kérdésem van.
  1.Az alábbiak szintén a káros alkotóelemek közé tartoznak?
  – Sodium Tallowate
  – Sodium Cocoate
  – Sodium Chloride
  – Sodium Thiosulfate
  – Tetrasodium Etidronate
  2. Hol,milyen üzletekben kaphatók a méreganyagmentes tisztálkodószerek?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük