Egy kancsó író fehér tányéron, mellette kiskanál, mindez összehajtott terítőn egy barna asztallapon.

Stresszes időben, mint ami napjainkra is jellemző, a szellemi terhelés tünetei testileg is hamar észrevehetővé válnak. Így alapjában véve nem csoda, ha egyre többen szenvednek gyakori gyomorégéstől. Ez egyrészt annak az eredménye, hogy sokszor kevés időt fordítunk az étkezésre, és az ételt egyszerűen csak gyorsan lenyeljük, másrészt az ételek függvénye is, amelyeket magunkhoz veszünk. Természetesen egy akut esetben rögtön felmerül a kérdés, hogyan lehetnénk úrrá ezen a fájdalmas problémán. Ha különösen gyengéd megoldást szeretnénk találni, forduljunk a természetes módszerekhez.

A természet tud segíteni

Ha már jelen van a gyomorégés, és lassan de biztosan halad a nyelőcső felé, segít megfékezni, ha iszunk egy pohár tejet. Ez akut esetben gyors enyhülést hoz. Ha azonban rendszeresen van dolgunk gyomorégéssel, bizonyos életmódbeli szokások megváltoztatásával és természetes orvosságokkal biztosíthatjuk, hogy ne fajuljon el a dolog. Végül is az állandóan visszatérő gyomorégés korlátozza az életminőséget, és valóságos kínszenvedéssé válhat. Ezen a ponton ajánlatos egy úgynevezett írókúra. Az érintett hosszabb időn keresztül igyon meg naponta legalább egy liter írót. Ez nagyon hatékonyan biztosítja, hogy egyáltalán nem lépnek fel többé panaszok. A sok burgonyát tartalmazó étrend is segít elkerülni a gyomorégést, mivel a burgonya alapvetően nagyon jót tesz gyomorégés ellen. Ezen kívül, aki gyomorégésre hajlamos, annak tanácsos megemelt fejjel aludni. Ez megakadályozza, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerüljön, és így hozzájárul a gyomorégés elkerüléséhez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Szokások górcső alatt

A természet segítsége mellett a gyomorégésben érintetteknek mindig alaposan górcső alá kell venni az életmódjukat is. Ez különösen az állandó stressz elkerülésére vonatkozik, de a kávé, a cigaretta és az alkohol elhagyása is csodákat jelenthet gyakori gyomorégésnél.

Ehhez a cikkhez 28 hozzászólás

 1. Tiszteletem mindenkinek!
  Az esetek többségében a kiváltó ok a szervezet PH értékének savas irány tolódása.
  A gyomor vízből szódabikarbónát és sósavat termel. Ha a PH a savas irányba tolódott el, akkor a gyomor NaHCO3 az-az szódabikarbónát termel, de azt csak sósavval együtt termeli. A gyomorban felhalmozódott sav gyomorégést okozhat. Ha rendszeresen naponta 1-2 kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben feloldva iszunk, a szervezet ezt felveszi és a gyomornak nem kell termelnie szódapikarbóna/sósav párost.
  A szervezet lúgosítása főleg idősebb korban lényeges, mert a savas bázis az erjedésnek és ebből a betegségeket kiváltó gyulladásoknak a melegágya.
  Jó egészséget!

  • Ágoston tanácsa ellen szólnék!

   A szódabikarbóna használata már elavult, és sajnos ártalmas a bélrendszerre.

   Inkább csökkenteni kell az izgató ételeket a savanyúságot, az erős paprikát.

   S pirított, vékonyan zsírozott kenyeret kell enni mind addig ismételten, amíg a sósavtermelése le nem csökken.
   Lehetőleg vacsorára egy pohár tejjel.
   De le kell csökkenteni a fűszerek használatát is, majd apránként egyenként használni ismét és megfigyelni, mi az ami ingerli a gyomrot– aminél megismétlődne a savtúltermelés, azt a fűszert elhagyni.

   A gyomornak nagyon jó és gyógyhatású a reggeli éhgyomri 1/2 dl tejszínt inni– lehetőleg a kávét csak azzal.

   • Elfelejtettem megindokolni még jobban, hogy miért helytelen a szódabikarbóna használata.

    Vidéki helyen a tanyasi, állatokat tartó emberek régóta rájöttek, hogy a gyomorégéstől szenvedő sertés a földet eszi kínjában- ha viszont szódabikarbónát adnak neki megszűnik a gyomorégése és az állat megnyugszik.

    Igen ám, de azt is észre vették, hogy az ilyen sertésnek a bele, a szódabikarbóna használatától, alkalmatlanná lett kolbász és szalámi készítésére mert gyenge, könnyen szakadóvá vált. Azóta az ilyen állatot más táplálkozásra szoktatják, vagy is egy ideig diétáztatják” hogy a gyomor égése megszűnjön és a belek is használhatók maradjanak.

    Akkor mi legyen az embernél?

    Először is a stresszes életet kell megszüntetni és a rendszeres életet és táplálkozást bevezetni, csak fokozatosan egy diéta után..

    Tehát először rendbe kell hoznunk az emésztő rendszerünket egy intenzív, mindenre kiterjedő, diétát használva.

    Tekintettel lenni a gyomorsav viszonyokra is. Ami lehet hyper- sok emésztőnedv képződést megelőző, savcsökkentő hatású.

    Az élelmi anyagok közül savcsökkentők; a tej, a sószegény krémsajt, tejszín, lágy tojás, keksz, kétszersült, burgonya, alma dió, mogyoró, és a mandula.

    Tehát a fentiekből valamelyiket, mindenképp tartalmaznia kell a napi ételnek.De reggel a tejszínnel kell kezdeni, hogy a gyomor falát bevonja, a savtermelést gátolja.

 2. Hát arra kíváncsi lennék, hogy a szervezet a Vízből (H2O) hogyan termel szódabikarbónát (NaHCO3) és sósavat (HCl). Ha ezt megteszi, akkor roppant ügyes szervezettel van dolgunk.

  SA

  • Az emberi szervezet maga a csoda. A szájban a nyálmirigyek szódabikarbónát választanak ki, ezzel megnövelik az étel lúgosságát, illetve semlegesítik az enzimeket, savakat. Az étel lúgosításának folyamata a gyomorban folytatódik tovább: a gyomorfal is szódabikarbónát bocsát ki az étel lúgosítása érdekében. A fali sejtek pedig sósavat termelnek, ami a fehérjék emésztéséhez szükséges. Bonyolult kémiai folyamat, de így van.

  • Teljesen igazad van, a sót kifelejtették, só ás vízből lesz a gyomorsav.

 3. Ohnsorge Magda

  Mit tehet az akinek laktóz érzékenysége van, ámde mégis ég a gyomra? A laktózmentesnek mondott tej sem az igazi.

  • Ha rászoksz az almaecet fogyasztására akkor garantáltan helyreáll a szervezetedben az egyensúly! Tapasztalatból mondom és még fogysz is tőle!

 4. Tapasztalatból tudom, hogy a tej nem jó a gyomorégés ellen. Igaz , hogy elfogyasztása után néhány percre csökkenti a kellemetlen tüneteket, de rövid idő után fokozódik a gyomorégés.A vízben feloldott kávés vagy teáskanálnyi szódabikarbóna /gyógyászati/ viszont azonnal hat és aznapra megszünteti a problémát.

 5. Alfonz lehet,hogy igazad van.De az Ágastonnak is,egy liter vizhez egy késhegyni szodabikarbona csodát tesz én mindig igy iszom a vizet.És nukú gyomor égés,és biztos a P H-érték is rendben van a gyomorban.Én a vegyészethez nem értek de ez tapasztalat. Szép napot nektek!!!

 6. Baumann János

  Nekem a sok víz ivása és egy kis szódabikarbóna azonnali eredményt hoz gyomorégés esetén.

 7. Szeretném megtudni, hogy a szódabikarbóna napi használata emeli-e a vérnyomást?
  Köszönettel: Mária

 8. Gyomorégésre, ha azt a gyomorsav túltengése okozza, akkor nagyon hatékony a szerecsendió! Számtalan ételhez jó, nagyon finom, és nem is kell belőle sok, csak kicsit szórjunk bele, vagy a tetejére! Úgy jöttem rá, hogy terhességem vége felé, mikor ez a probléma nálam is jelentkezett ( napok óta nagyon rosszul aludtam miatta ), kaptunk egy ismerősünktől vacsorára tejszínes-szerecsendiós, sonkás tésztát. Nagyon jól esett, aztán megijedtem, hogy nem lesz e baj a sok szerecsendió miatt. Megnéztük egy fűszerkönyvben, és ott kifejezetten ajánlják sok gyomorsav esetén. Azon az éjszakán végre jól aludtam, és persze, azután már rendszeresen fogyasztottam. Mindenkinek ajánlom!

 9. Sajnos a tej nálam nem jön be,sőt joghurtok,kefirek sem. Csak a szódabikarbóna, de ez meg nem
  gyógyít,csak tünetet szüntet.

 10. Az kinek tetszik,csattanómaszlag 38,szem,és eztán csak a pap és a kántor kell,panaszmentes leszel mindör

  Háztartási keksz, és ne zabálj édességet túlzottan.

 11. Kerekes Zoltán

  Tisztelt mindenki.
  Azért nem árt szakemberrel megnézetni a gyomor helicobacter pyroli tartalom eshetőségét, hiszen ez ma már egy népbetegség. A tej és szodabikarbona csak tüneti kezelés. A cél az lenne, hogy soha ne érezze töbet az égést. Ha Önnél kimutatták a problémát, valószínű, hogy minden családtagja fertőzödött. Ha meggyógyitották, tööbet ne gyengítse le a gyomrát klórtaltalmú csapvizzel.
  Üdvözlet mindenkinek.

 12. egy jó nagy reszelt krumli kinyomott leve is nagyon jó

 13. A szódabikarbónás víz is valóban nagyon jó.
  Korábban – több évi gyógyszer szedés (protonpumpa gátlók – Controloc, Nexium) után véletlenül fedeztem fel egy parádi nyaralás során a parádi vizet. Reggel éhgyomorra 1,5-2 decit elkortyolgatva megszűnt a gyomorégés és a gyógyszert véglegesen el tudtam hagyni!

 14. Kedves Mária !

  A szódabikarbónának van néhány mellékhatása, ezért csak kúraszerűen lehet alkalmazni, ezért valóban legjobb szakemberhez fordulni. Addig nagyon ajánlom a szódabikarbónát mellékhatásával együtt, mert többet használ mint árt. Tartós használat mellett a gyomor nyálkahártyáját fellazítja s az sérülékennyé válik. Nem növeli a vérnyomást, viszont egyeseknél /nálam is/ jól jön, hogy lágyítja a székletet.

 15. Valóban haszná az itt leírt szerek többsége, de nagyon fontos, hogy lefekvés előtt 3-4 órával már semmit se együnk, vacsoránk pedig legyen könnyen emészthető, nem zsíros és nem sok.A habos és krémes süteményektől is óvakodjunk.
  A gyomorégést bizony a nyitott nyelőcsövön visszaömlő gyomorsav okozza, /reflux/ ezt nemcsak magasabban fekvéssel, hanem bal oldalunkra fordulva is akadályozhatjuk.
  Kerekes Zoltán nagyon okos tanácsot adott, a helikobakter pylorit 3-hét alatt kikezelik megfelelő gyógyszerrel. Magam is kb 16-7 éve szenvedek ebben a betegségben, illetőleg a megfelelő étkezéssel és gyógyszerrel /sAVTERMELÉST GÁTLÓK/ jól karban-, és kordában tartom ezt a betegséget és azóta nem rontja el az éjszakáimat.

 16. Nagy Ferencné

  ,Évekota szenvedek a sok gyomorsavtol,és a refruxtol. Én is kibrobáltam a szóda,reszelt krumpli.tej stb-eddig semmi sem hatót.Orvostól kapom a gyógyszert,rendszeresen nyelem a csövet ellenőrzés miatt.így is van hogy a sav felmarja a gyomor falat,nyelőcsövem,sőt a szájam is belül.Ilyenkor jön az erőseb gyógyszer .Tehát nincs megoldás.De ha valaki még ezek után is tud ajánlani nekem valamit erre a problémámra azt szívesen fogadom-

  • Javaslom, hogy -orvosával konzultálva – próbálja ki a barna rizst és az aloe verát, de csak a GÉL formátumot (természetesen a belsőleg is alkalmazhatót).

 17. Nekem nagyon bejött a Bázikus por, másnéven Sauders por (ezt lehet, hogy rosszul írom) Rá lehet keresni a Net-en.
  Próbáljátok ki!

 18. Nekem volt részem a helikobaktérium kiirtásával, a gyomorégéssel, reflux-al, utóbbi 2-re nagyon hatásos a rendszere Salvus víz ivása eleinte reggel éhgyomorra féldeci, majd később szükség esetén. Ritkán kell már savlekötőt bevennem.

 19. Nincs nagy gyakorlatom benne, de amiota nem eszem egész nap a csokolàdéfinomsàgok legkülömbözöbb fajtàit, hanem sokkal több vizet iszom, nem ég sohasem a gyomrom, és még szépen le is fogytam, a pénzem pedig megmaradt.Nagyon hatàsos kúra, egyre ösztökélőbb.Nekem nagyon bejött.

 20. Nekem sem jó a szódabikarbóna, és az almaecet egy idő után kimarja.A sok víz felpuffaszt. A Salvus víz és a még zöld! banán válik be.15 éves korom óta van krónikus gyomor és nyelőcső gyulladásom,közben társult hozzá egy kis reflux és heliko is.Szedem ősrégóta a Controlocot,/én is/ és Motíliumot, Mg- suspensiót.Januárban 101kg volt a súlyom .Egyáltalán NEM a reklámnak szánom !!de nagyon örülök annak hogy azóta csak Norbi menűivel és Reduline-nal most már csak 83 kg vagyok és semmilyen gyomorgyógyszert nem kell szednem!

 21. Pallainé Stoll Edit

  Fiam komoly refluxos.Több tükrözésen túl mar jó egy éve sikerült elhagynia a gyógyszert.
  Természetes megoldasok utan kutatva talaltuk meg a következőket:

  Ami segít: natur korpatabletta, zabkorpa tabletta, Gyöngy tabletta (hajdina), Salvus víz – ezeket varialva szedi, hogy ne mindig egyformat jutasson a szervezetébe. Mind kaphatók a gyógynövény- üzletekben.
  Nekünk bevalt. Remélem masok szamara is hasznos lesz

 22. Pingback: A legjobb házi gyógymódok gyomorégésre | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*