Vastag, puha, hosszú szálú szőnyegen egy könyv és egy fejhallgató.

A legtöbb esetben az otthon a magánélet, a szentség és a biztonság érzetét kelti. De a legtöbb esetben sajnos sok ember nem is sejti, hogy a szőnyeg (is) mennyi veszélyt hordoz magában mérgező vegyi anyagok formájában. Egy tavalyi jelentés szerint találtak olyan szőnyeget, amelyben összesen 44 veszélyes, emberi egészségre ártalmas vegyi anyagot találtak. Ezek a toxinok növelik a neurológiai betegségek és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatait.

Környezetvédelmi szakértők szerint a szőnyegekben lévő káros anyagok légzőszervi betegségeket, asztmát és fejlődési problémákat okozhatnak. A kisgyermekek és a gyermekek – akik különösen sok időt töltenek a padlón játszva – különösen veszélyeztetettek.

A szőnyegekből a vegyi anyagok belélegzés útján is a szervezetünkbe kerülhetnek, de a szőnyegek újrahasznosítása, illetve újbóli feldolgozása is veszélyt jelenthet az emberekre és a környezetre nézve is. Évente nagyon sok használt szőnyeg kerül hulladéklerakókba, amelyeket elégetnek. Így mérgező részecskék és vegyi anyagok kerülnek a talajba, a vízbe és a levegőbe.

Ha a szőnyegünkön nem szerepel, hogy milyen anyagok felhasználásával készült, ezen nem lehet csodálkozni, ugyanis a gyártóknak nem kell feltárniuk a szőnyegtoxinok és karcinogének jelenlétét sem a kiskereskedőknek, sem a fogyasztóknak.

Mintha ez nem lenne elég, nemcsak a szőnyegek, hanem a folteltávolító kezelések is veszélyt jelentenek az egészségre. A folteltávolító alkotórészei közé tartoznak a poli és perfluor-alkil- anyagok (PFAS), amelyeket reproduktív és fejlődési toxikus anyagoknak minősítettek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Léteznek úgynevezett antimikrobiális tartósító kezelések, amelyek arra szolgálnak, hogy megvédjék a szőnyeget a penész és baktériumok okozta biológiai károktól. Sajnos ezek tartalmazhatnak triklozánt, valamint egy ismert karcinogént, formaldehidet, amely károsítja az endokrin rendszert. Az antimikrobiális szőnyegkezelés csak egy megtévesztő marketing. Semmilyen egészségügyi vagy betegségmegelőző előnyt nem biztosítanak, viszont annál több egészségromboló vegyszert.

Szőnyegek gyártásakor használhatnak polivinil-kloridot (PVC), amely szintén károsíthatja az endokrin rendszert. A PVC izocianátokat is tartalmaz, amely erős légzőszervi megbetegedést, például asztmát is okozhat. A PVC elégetése jelentős dioxinforrás, ami egy nagyon erős rákkeltő anyag a bolygón.

A ftalátok tehetik rugalmasabbá a szőnyeget. Ezek is veszélyes anyagok, hiszen rákot és fejlődési rendelleneséget okozhatnak.

Egy másik anyag, a sztirol szintén rákkeltő anyag, amely asztmát is kiválthat. A sztirolról kimutatták, hogy okozhat leukémiát, de tanulási zavarokat és reproduktív károsodást is okozhat.

Milyen egyszerű megoldás létezik a szőnyegek káros hatásainak kivédésére? Választhat fa vagy természetes linóleum padlókat. Ha úgy érzi, hogy nem szereti a lakását szőnyeg nélkül, akkor döntsön a 100 százalékos gyapjúszőnyeg mellett.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*