fbpx

Tüdőegészséget támogató táplálékok – 2. rész

Női kezek brazil dióval teli fatálat tartanak.

A tüdő egészségét sok minden – vagyis a levegő szennyezettsége, a dohányzás és gyulladást generáló élelmiszerek is – veszélyeztetheti. Vannak azonban olyan zöldségek és egyéb táplálékok, amelyek csökkenteni tudják a gyulladást és nagy hasznunkra lehetnek a tüdő egészségének fenntartása szempontjából.

A paprika nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely a karotinoidokhoz hasonlóan antioxidáns hatással rendelkezik. Ez a vitamin különösen azok számára nagyon fontos, akik dohányoznak. Kutatások igazolják, hogy azok a dohányosok, akik napi szinten pótolják a C-vitamint, sokkal jobb tüdőfunkcióval rendelkeznek, mint a C-vitamint nem fogyasztó rendszeresen cigarettázó emberek.

A sütőtök is nagyon hasznos és elősegíti a tüdő egészségét, ugyanis karotinoidokban gazdag. Ilyen karotinoid a lutein, a béta-karotin és a zeaxantin, amelyek nemcsak erős gyulladáscsökkentő, hanem erős antioxidáns hatással is rendelkeznek. A karotinoidok rendszeres fogyasztása is jobb tüdőfunkciót eredményez. A kutatások azt mutatják, hogy a dohányosok tüdeje, szervezete kevesebb karotinoidot tartalmaz, mint a nem dohányzók szervezete, ami jelentősen rontja a tüdő funkcióit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kurkuma antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és nagyon hatékony lehet a tüdőfunkciók támogatásában. A kurkuminbevitel során a dohányosok tüdőfunkciója is sokkal jobb volt, mint azoknál a dohányzó embereknél, akik nem fogyasztottak kurkumát.

Az antociánok gazdag tárháza a vörös vagy lila káposzta is. Az antociánok nagyon hasznosak a szervezetünk számára, hiszen javítani képesek a tüdő funkcióit. A káposztában lévő rostok is nagyon hasznosak, ugyanis tanulmányok arról számoltak be, hogy a nagyobb mennyiségű rostok napi szintű fogyasztása sokkal jobb tüdőfunkciót eredményez, mint azok esetében, akik nem fogyasztanak rostos táplálékokat.

A mángold egy sötétzöld leveles zöldség, amely magas magnéziumtartalommal rendelkezik. A magnézium csökkenti a gyulladást, ezen kívül tisztítja a hörgőt és a légutakat is.

A brazil dió egy nagyszerű tápanyagban – szelénben – gazdag, amely szintén nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik. Szintén kutatási eredmények igazolják, hogy a szelénbevitel csökkentheti a tüdőrák kialakulásának kockázatait. Ezen kívül a szelén javítja az asztmás betegek légzési funkcióit. Az antioxidáns szelén másik pozitív hatása, hogy fokozza az immunrendszer működését, ami pedig aktívan hozzájárul a tüdő egészségének javításához.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük