fbpx

Válogatós? Betegség is okozhatja!

Hosszú hajú nő lila pulcsiban fintorogva tart egy tál salátát, másik kezében egy villa végén kis paradicsom.

A gyerekek többsége válogat az ételek között, de ennek is megvan a maga oka. Sok ételt még csak nem is kóstoltak, így nem tudják, hogy az ízlik- e nekik. Sokszor könnyebb dacosnak lenni és mindre azt mondani, hogy nem kérem. Persze akaratos felnőttek is léteznek, de ha egy felnőtt ember válogatós, annak sok oka lehet, akár még betegség is okozhatja.

Ha valaki gyakran válogat az ételek terén, ez a természetes öregedési folyamat része is lehet, hiszen ahogy öregszünk, úgy változik az ízérzékelésünk is. Azonban betegség is állhat a háttérben, mint például cukorbetegség, Alzheimer-kór vagy demencia.

Az ízérzékelést az ízlelőbimbók biztosítják és a génjeinkbe van kódolva. Az ember hosszú évezredeken keresztül megtanulta, hogy az édes dolgok kellemesek, míg a keserű dolgoktól jobb tartózkodni. Már az ősember is tudta, hogy a keserű növények általában mérgezőek, talán ez az oka, hogy napjainkban sem vagyunk annyira odáig a keserű ízű táplálékokért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Miért változik meg az öregedéssel az ízérzékelésünk? Ahogy öregszünk, úgy változnak az ízlelőbimbók is, hiszen csökken a méretük és a számuk is. Ez lehet az oka annak, hogy a korral egyre kevesebbféle ételt és italt kívánunk, sokan ezért sem kedvelik idősebb korukban a gyümölcsöket vagy az édességeket. Amely étel örömet okozott régen, nem biztos, hogy idősebb korban is ezt az élményt nyújtja. Olyan is előfordul, hogy egy elkészült ételt egy idős ember még más fűszerekkel is utánízesít, mert nem érzi rendesen az ízeket.

A megváltozott ízérzékelés hátterében valamilyen betegség is állhat. Az egyik ilyen betegség a cukorbetegség. Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a vércukorszint nagyon magas marad, azaz magától nem stabilizálódik. A cukorbetegség a túl sok édesség, desszert, süteményfogyasztás miatt is kialakulhat. Mivel egy cukorbeteg személy sem feltétlenül érez ízeket, így egyre több és több édességre van szüksége.

Az étkezési szokások változása, az ízérzékelés megváltozása a demens betegeknél is rendkívül gyakori. A Parkinson-kórban szenvedő betegeknél még azelőtt változhat a szag- és ízérzékelés, mielőtt a mozgással gondok lennének. A kutatások azt mutatják, hogy azoknál az embereknél nagyobb az esély a Parkinson-kór kialakulására, akik a szag- és ízérzékelésüket is elveszítették. Azoknál, akik csak az egyiket, nem feltétlenül alakul ki a betegség.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük