fbpx

A bőrünk és a kollagén

Egy szürke háttér előtt fiatal nő, mellette kis képek a bőre szépségét mutatja.

A bőrünk egyik alapvető építőeleme nem más, mint a kollagén, hiszen neki köszönhetjük, ha a bőrünk telt, rugalmas, feszes és fiatalos. A kollagén voltaképpen egy fehérje a szervezetben, amelyre alapvető szüksége van az inaknak, az izmoknak, a csontoknak, a bőrünknek és egyéb szerveinknek.

A kollagénnek kiemelkedő szerepe van a bőr öregedési folyamatainak lassításában, de erősíti és javítja a bőr integritását és voltaképpen ennek az anyagnak is köszönhetjük a bőrszárazság elkerülését. Idősebb korban, amikor megcsappan a kollagéntermelés, akkor a bőr is sokkal szárazabbá válik. A rugalmasság és a feszesség megőrzéséért egy másik fehérje, az elasztin is a segítségünkre lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kollagénszint csökkenhet napfény hatására és a dohányzás miatt is, hiszen ezek nagyfokú bőrkárosodást is képesek okozni. A fehér cukor rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása szintén nagyon rosszat tesz a bőrnek.

Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben, sőt a kor előrehaladtával elkezd lebomlani. Emiatt a bőr egyre vékonyabbá és szárazabbá válik és egyre jobban láthatók lesznek a mélyebb barázdák és a ráncok.

Bár az öregedés nem elkerülhető, így a kollagénszint csökkenése sem akadályozható meg, de azért sokat tehetünk annak érdekében, hogy mérséklődjenek a kedvezőtlen folyamatok. A kollagénpótlás kulcsszerepet játszhat abban, hogy lassítsuk a bőr öregedését. Egyes vitaminok és ásványi anyagok is szerepet játszanak a kollagéntermelésben, sőt léteznek olyan ételek, amelyek bővelkednek ebben az anyagban, de fogyaszthatjuk kiegészítő formájában is.

A kollagént tartalmazó kiegészítés segíti a bőr rugalmasságának növelését, támogatja a bőr regenerálódási folyamatait, illetve újra kollagéntermelésére ösztönzi a szervezetet. Mindez pedig javítja a bőr hidratáltságát és csökkenti a ráncok megjelenését.

A kollagént por és tabletta formájában is megvásárolhatjuk. A port hozzáadhatjuk a zabkásánkhoz, egyéb ételeinkhez vagy éppen a turmixitalainkhoz. Számtalan lehetőség van arra, hogy a kollagént beépítsük az étrendünkbe, ez csak a kreativitásunkon múlik. Érdemes leleményesnek lenni, hiszen ha ismét elindul a kollagéntermelés a szervezetben, a bőrünk üdébb, szebb és fiatalosabb lesz.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.