fbpx

A csalán és hatása

Mintás asztalabroszon fa tálkában friss csalánlevelek.

A csalán a legismertebb helyi gyógynövények közé számít, és régóta alkalmazzák a természetgyógyászatban. Míg sok ember gaznak tekinti, és a fájdalmat okozó csalánszőrök miatt elkerüli, az igénytelen növényt sokan értékelik tisztító és gyógyító erejéért. A csalánt más kultúrákban is régóta gyógynövényként ismerik.

A csalán jellemzői és előfordulása

A közép-európai csalánfajok akár három méter magasra is megnőnek, és igénytelenségük miatt szélesen elterjedtek. Összesen 30 csalánfaj ismert, amelyek az Antarktisz kivételével világszerte képviseltetik magukat; nálunk a nagy és a kis csalán a legismertebb. Nevét a növény a csalánszőröknek köszönheti, amelyek leveleit és szárát borítják, ezek biztosítanak neki védelmet.

Hagyományos felhasználás

A csalánt az emberek évezredek óta használják, többek között festéknövényként. A növény élelmiszerként is régóta felhasználásra kerül magas ásványianyag- és vitamintartalma miatt. Gyógynövényként a csalánt már az ókorban is alkalmazták; számos kultúrában spirituális jelentőséget tulajdonítottak neki.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A csalán alkalmazási területei

Gyógynövényként a csalánt elsősorban fájdalomcsillapító és gyulladásgátló tulajdonságaiért becsülik; ezen kívül vértisztításra használják. Reumánál, ízületi gyulladásoknál, valamint vese- és húgyúti betegségeknél is gyógyító hatása van a növénynek. A leveleket és a gyökeret főleg teának készítik el, de a külsőleges alkalmazás is lehetséges, például borogatások formájában. A csalánnak gyógyhatást tulajdonítanak a fejbőr és a haj területén is, ezért a növényt hajhullás és a haj, illetve a fejbőr más problémáinak kezelésére is felhasználják. Számos sampon és ápoló termék tartalmazza. A csalán élelmiszerként is értékes, mivel magas a vas-, kalcium-, magnézium-, valamint A- és C-vitamin-tartalma. A növény fehérjetartalma is jelentős. A csalán mind megfőzve, mind nyersen elkészíthető, például salátaként, mivel a csalánszőrök a keverés során elpusztulnak.

 1. Kisss-Jakab István

  Tisztelt ” GYÓGYSZER NÉLKÜLI ” stáb ! Az az igazság a csalánt letépem amikor még zsenge, megmosom folyóvízben utána úgy natúr bekapom. Ezt körülbelül 8-9 éve eszem. Többen megkérdezték, hogy szúr e. A válaszom: abszolút nem szúr, ez persze a zsengékre vonatkozik. A kifejlettebbek egy icipici szúrásszerű érzés van. De az annyira minimális. A hatása mindenért kárpótol. Azt viszont még nem hallottam, hogy a gyökeréből lehet csinálni teát. Azt hiszem ezt is kifogom próbálni. Köszönöm ezt az újabb infót.

  1. Vörös Anita

   A hasmenés ellen vajon jó csalán?Ezt sehol sem olvasom.Napokon át tartó hasmenésről van szó.Köszi.

 2. Ácsné Ny.Anna

  Tisztelt Stáb!
  A csalán tea alkalmazható immunrendszer erősitésére is?Gyerekeknek adható,ha igen meddig tart egy kúra?

 3. Nagy Zsuzsanna

  Zsenge csalánból készítettem főzeléket.ugyan úgy készítettem,mint ha spenótból készíteném.Nagyon finom.

  1. Marinkacsa Istvánné

   Prosztata nagyobbodására a csalán melyik részét ajánlja
   Köszönettel: Marinkacsa Márta

 4. Nagy Ferencné

  Itt száritom a gép mellet a csalánt.Sokkal olcsobb mintha vásárolom.Nem tudomsegi-e az artrozisomon.Most olvastam HAJDÚ Sára könyvének az elözetesét,De 62ezer nyugiból 8650-et+szállitás nem fér bele a költségvetésbe.Talán segit a csalán.

 5. Patai István

  A csalán pozitív hatását én a csalánszőrök csípő tulaj-
  donságának a fel használásában tudom nagyra értékelni. Különösen a hát gerinc derék táji fajdalma
  /hex súz/alkalmával A fájdalmas rész meg csapkodása
  két-három alkalommal,el mulasztotta a fájdalmat.Természetesen a bőr égése-majd viszketésével számolni kell.Ez is elég fájdalmas de sokkal elviselhetőbb.

  1. Maria Treben könyvében találtam én is a csalánnal való finom bedörzsölést. Utána alaposan kell hintőporozni, akkor nem éget és viszket. Viszont ezt is zsenge csalánnal érdemes csinálni, mert az idősebb növény tényleg nagyon fájdalmas.

 6. Pribéli Lászlóné

  Valóban, – nagyon finom belőle a főzelék. Mi gyakran fogyasztjuk. A teája pedig méregtelenitő, de a fogyasztása korlátozott.

  1. Szia Tesó. Igazad van erről az oldalról már engem is érdekel a dolog. Tudasd, ha sikerült.
   Ménykű sok csalán van erre felé is. Sok mosoly.

   1. Kérem, ki tudja,hol lehet itt Budapest-en csalánt találni,szedni,- ami kicsit távol van a szenytől? Köszi

    1. Sáfiné Zsuzsa

     Kamaraerdőn a Pereszke utcában a villamostól felfelé kell menni, arrafelé elég sok csalán van. Megközelithető: 41-es villamossal. Vagy a Szoborparktól befelé sétálva a főúttól távol már tisztább csalánt lehet találni.

 7. Az “ÚJ FÜVES ÉS VIRÁGOS MAGYAR KERT”, melyet Csapo Josef írt 1775. évben, 5 féle csalán “köz hasznai”, “belső hasznai” és “külső hasznai”-t írja le. Kb 35 éve olvastam.
  Jó volt újból olvasni a csalánról.

 8. Hegedüs Teodóra

  Én is fogyasztom mint teát ,de a bokám is jól elvertem vele igaz hogy égett de a fájdalom elmúlt

 9. Horváth Árpád

  A csílán kiválóan beállitja a vércukor szintet.
  Ha csak lehet igyad a teáját naponta és megsporolod a gyógyszereket

 10. Horváth Árpád

  A csalán a vércukor szintet beállitja
  Igyad minden nap ha teheted ésd megspórolod a gyógyszereket

 11. mészáros gyula

  az egész egy nagy humbuk aki be tudja magának szugerálni annak persze hat még a sima víz is ,de évekig ittam semmi különöset nem tapasztaltam ,ha ,csak azt nem a vérnyomásom fel vitte

  1. Mühl Márta

   Nagy mennyiségben nem szabad használni. Én pár éve napi egy litert megittam, levitte a vérnyomásomat 86/68-ra, nem győztem kávét inni, hogy haza tudjak menni a munkahelyemről. Napi két csésze elég naponta, kortyonként beosztva

 12. Radics Gábor

  Tisztelt Szerkesztőség!

  Érdeklődéssel olvastam cikküket. Valamelyik tudományos csatornán hallottam, hogy a csalán tartalmaz szerotonint és hisztamint (vagy a csípés hatására ezek felszabadulnak a szervezetben, nem emlékszem pontosan). Utána tudnak-e nézni, hogy ennek van-e valóságtartalma? Ha ez igaz, akkor esetleg jó lehet a depressziót okozó szerotoninszint pótlására antidepresszánsok helyett.

  Köszönettel: ergé

 13. Én is nagyra értékelem a csalánt. Igaz hogy két éven át ittam reggel, éhgyomorra a leforrázott (filteres) csalánt, cukor nélkül, de elmúlt a szénanáthám. Még csak azt se mondom, hogy friss növényből kell készíteni a teát, mert amiből én csináltam, az a Herbária szerint már egy-két éve lejárt. Azóta évente 1-2 alkalommal jön elő, igen enyhe formában, s elég egy emlékeztető bögre tea, s már el is felejtettem a bajom. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

  1. Friss növényből érdemesebb készíteni: 1./ Nem kell a Herbáriába menni; 2./ Nem kerül semmibe. ( Küldjek magot? 🙂 Virágcserépben is megterem)

   1. Havasi László

    Kedves Károly!
    Igaza van, a friss csalánból készült tea
    a leghatásosabb. Mivel nem tudok hozzájutni, úgy meg köszönném, ha küldene magot.
    Előre is köszönöm a szívességét.

    Üdvözlettel H.László

   2. Mészáros Lajosné

    Tisztelt Károly!
    Ha van valódi csalánmagja akkor szívesen elfogadnám ha küldene. Ugyanis én is csináltam már tea kúrát a herbáriás termékből,de egyre drágábbak a gyógyteák.
    Köszönettel.

   3. Csehné Klári

    A csalán jótékony hatását mindenkinek ajánlom, csatlakozom a friss csalán felhasználők táborához. Ha lehet kérnék magot! Köszönettel

   4. Földeáki Erzsébet

    Tisztelt Károly!
    Köszönöm szépen kedves ajánlatát, hogy küld magot. Igaz, hogy rengetegen jelentkeztek, hogy ők is kérnek, de ha még beférek melléjük, nagyon örülnék neki. Természetesen utánvéttel szíveskedjék küldeni, a postaköltség az enyém!
    Köszönettel
    Földeáki Erzsébet

   5. Huszár Ildikó

    Kedves Károly !

    Szívesen venném, ha tudna küldeni nekem is csalánmagot.
    Szeretném kipróbálni főzeléknek- mivel húst alig(havonta kb. egyszer fogyasztok csak) jó lenne bővíteni a táplálékválasztékomat.

 14. Debreceniné Eszter

  Egyszer a dunán csalánon keresztül kellett mennem,
  és azt tapasztaltam, hogy napokig nem fájt a lábam.
  Kipróbáltam a vállaimon is és bevált/.meg kell csapkodni/
  Javaslom a bátrabbaknak, próbálják ki.
  Inkább , mint a gyógyszerek:Eszter

 15. Kedves Ilona.A parlagfű jó az alergiára.Nem hiában hívják az “istenek eledelének”. Én redszeresen fogyasztom tea ként. Zsenge korában szoktam szedni és frissen meg száritva is fogyasztható.

 16. Pinzinger Nándor

  Ami a csalángyökeret illeti: rendkívül jó érrendszeri lábproblémáknál. Én cukorbeteg vagyok és nagyon segített, miután Maria Teben könyvében találtam erre az utalásra. Ha érdekel valakit a részletes utasítás, szivesen….P. Nándor

 17. Nekem 20 éves korom óta van lumbágóm. (Nemrég léptem a 64. évembe.) Amikor ez erősen előjön, a legkedvencebb kajám a vajon megpárolt friss, zsenge csalánlevél, pici sóval, tejfölös habarással felengedve. Egy héten akár 3x is fogyasztok ilyet és mit tesz Isten? A következő héten már nem fáj a derekam. Én mindenkinek csak ajánlani tudom a csalánt: mértékkel, de lehetőség szerint folyamatosan fogyasztva.

 18. A rendszerváltozáskor olvastam Maria Treben könyvét, akkoriban kezdtem inni a csalán teát. Nagy jó, élénkítő hatása volt, kávét sem kellet innom. De mivel vízhajtó hatása is van, kimozgatta a vesekövemet, amiről addig nem tudtam. Az iskolás gyermekeinek /14-15 évesek voltak/ is adtam minden reggel egy-egy pohárral, nem voltak fáradtak és rengeteg 5-öst kaptak az iskolában.

 19. Nem értek egyet Gyulával,hogy humbuk. Amíg ki nem próbálta, hogyan tud nyilatkozni?
  Nagybátyám, aki már nem él, mesélte, hogy amikor hadifogoly volt és nem volt mit enni, csalánt főztek, vagy nyersen csillapították éhségükeat. Többek között ez a “gaznak” mondott növény mentette meg őket az éhenhalástól.
  Méregtelenítő hatása is éppen olyan jó, mint a drága gyógyszereknek. Hetes teakúrát is be lehet iktatni.

  1. Édesapám szintén ezt mesélte, hogy mikor hadifogoly volt a csalán fogyasztása tette lehetővé a túl élését.
   Én magam is rendszeresen, kúra szerűen fogyasztom, egyik legértékesebb gyógynövényünk. Számtalan gyogyitó hatással bír.

   1. Igazolni tudom, amit Ágota írt, az én édesapám is így élte túl a hadifogságot. Sokat mesélt róla.

  2. Zsóka ! Egyetértek veled ! A csalán az egyetlen növény melyben az emberi létfenntartáshoz szükséges összes vitamin….benne van !!! Hónapokig…életben maradhatsz….ha csak ezt !!
   Eszed….ill. a levét iszod !!

 20. Javaslom Mészáros Gyulának, ha nem segített a csalántea, akkor valami komolyabb probléma lehet a szervezetben és menjen el orvoshoz kivizsgáltatni magát,

 21. Némethné Marika

  Marika

  Komoly gondot okoz nekem a hajhullásom. 2010-ben mellmütét után sugárkezelést kaptam, majd 3,5 éve szedem az Anastrozole Pharmacenter tablettát . Még másfél évig kell szednem. De az ide évben olyan rohamosan elkezdett hullani a hajam, hogy megíjeszt. Kérem segíteni milyen alternatív dologhoz nyúljak? Köszönöm szépen.

  1. Sáfiné Zsuzsa

   Kedves Marika! A csalánból főzött tea nagyon jó a hajnak és a fejbőrnek. De még tudom ajánlani a diólevélből főzött teát is: Hajmosás után 2-3 dl dióteával öntözze meg a haját, hagyja rajta pár percig. Ha nem mossa le, akkor a hajhagymákat táplálja és növekedésre ösztönzi! Persze még az is lehet, hogy egy kicsit megszinezi a haját, de gondolom az a kisebik baj…
   Üdv.

 22. Tud valaki egy jó receptet közreadni teához, levél vagy gyökér? Egy liter vízhez mennyi a növényből? Friss növényre gondolok. Előre is köszönöm!

  1. Sáfiné Zsuzsa

   Nekünk az vált be, hogy egy evőkanálnyi szárított csalánt leöntünk 2,5 dl forró vizzel, állni hagyjuk, szűrjük és isszuk. Kúraszerűen, nem továb mint 6 hét. Ha citromfűvet és még sztiviát is teszünk hozzá, igazi csemege! Nem tudom hogy tudják e, de a köszvényre az egyetlen természetes gyógymód a csalántea!

 23. Én is szívesen ültetnék csalánt, erkély ládba is és a homokos telkünkre is. Megköszönném, ha kaphatnék magot! Természetesen a posta költséget vállalva!

 24. pappárpád

  Napszúrást kaptam,majd szétment a fejem.1-2 pohár csalántea és eltűnt. A fejfájás.Kipróbálni.

 25. pappárpád

  Öreg hadifogoly (szovjet,naná,GULÁG.) barátom mesélte.Csalánleves,csalánfőzelék.hazajött ,90 éves kora után halt meg.

 26. p.árpád !
  Hát ez-az ! A hadifoglyok rá voltak kényszerülve a csalán fogyasztására…..90-évet éltek ! Mi nem !! 60-év
  alatti nagyszámú halálozás !?????? Vissza A TERMÉSZETES ÉTELEKHEZ !

 27. A csalánnal csapkodást reggel a legjobb reggel kivitelezni. Kicsit korábban kell kelni, hogy legyen idő a csalán csapkodás után visszabújni a meleg ágyba. Ezután nem viszket!!!!! És hosszabban marad utána egy kellemes enyhén bizsergő érzés.

 28. Pingback: Méregtelenítés bojtorjánnal és korianderrel | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.