fbpx

A hosszú életű japánok titkai

Egy virágos kertben három idős japán nő ülve beszélget és mosolyog.

A korábbi kutatások szerint Okinawában élnek a leghosszabb ideig az emberek, és itt a legegészségesebbek. Kiderült, hogy az itt élő emberek között csak elenyészve halnak meg vastagbél- vagy emlődaganatban, a lakosok még 80 évesen is úgy mozognak, mintha 50-60 évesek lennének, annyira fittek és egészségesek. De mi a titkuk? Mi az oka annak, hogy ennyire energikusak és egészségesek? Mutatjuk a válaszokat.

Okinawában nem igazán ismerik a tunya életmódot. Nem mindenki sportol, de nagyon sokat mozognak, sétálnak. Általában a padlón ülnek, ott is esznek és naponta akár 40 alkalommal is felállnak és leülnek. Még az idősebbek is, nincs kivétel, mindenki a „padlón éli az életét”.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Már napi 15 perces pihenés is jót tesz a szervezetnek. Ilyenkor a test és az elme lecsendesül, nyoma sem lesz a stressznek. Márpedig a stressz okolható, ha gyulladás lesz a szervezetben, amely hatására krónikus betegségek is kialakulhatnak.

A japán emberek egészségének másik titka, hogy csak nagyon kevés húst fogyasztanak, jobbára zöldségeken, növényeken élnek. Az egészség másik titka a rendszeres borfogyasztás. Főként a vörösbor tesz nagyon jót az egészségnek, hiszen gyulladáscsökkentő és antioxidáns polifenolokban gazdag, melyek megakadályozhatják a krónikus betegségek kialakulását.

A japán emberek nem eszik túl magukat. Sosem várják meg, amíg jóllaknak, hanem körülbelül 80 százalékos jóllakottságnál egész egyszerűen abbahagyják az evést, így náluk a gyomorrontás fogalma sem igazán ismert.

A japán emberek számára a család szent. Összetartóak, gyakran több generáció él együtt és náluk ismeretlen fogalom az idősebbeknél a magány érzése. A családi kapcsolatok, a szeretet mindennapi kifejezése nemcsak a fizikai egészségre hat pozitívan, hanem a lélekre is. Az egészséges élethez a baráti kapcsolatok ápolása is szervesen hozzátartozik. A japánok tudják ezt és nem hanyagolják el a társas kapcsolataikat.

Összességében ezek lennének a hosszú élet kulcsai a japán embereknél. Kövessük a példájukat!

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük