fbpx

A krónikus fájdalom kockázati tényezői

Egy szürke háttér előtt vörös hajú lány két kezével a fájós fejét fogja.

Napjainkban nagyon sokan küzdenek krónikus fájdalommal, talán még többen is, mint olyan civilizációs betegséggel, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség. A krónikus fájdalomnak vannak kockázati tényezői, melyek lehetnek biológiai vagy pszichológiai eredetűek.

Mindenki sejtheti, hogy az életkor okozta kockázati tényezőkhöz kapcsolódik maga az öregség. Ahogy idősödünk, úgy egyre több fájdalommal kell szembenéznünk, ezért is nagyon hasznosak a természetes gyógymódok, hiszen mindenféle fájdalomra nem vehetünk be mindig fájdalomcsillapítót.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A krónikus fájdalom kialakulásában nagy szerepe van a genetikának. Vannak olyan személyek, akik érzékenyebbek a fájdalomra, mint mások és ez bizony örökölhető is. Az extra túlsúly szintén felelőssé tehető a probléma kialakulásában, az elhízás továbbá súlyosbíthatja a fájdalomcsillapítást igénylő betegségeket. A korábban elszenvedett balesetek és traumás sérülések is kiváltó okok lehetnek.

Pszichológiai kockázati tényezői is vannak a krónikus fájdalomnak, ilyen lehet egy olyan gyerekkori trauma, bántalmazás, elhanyagolás, melyet még nem sikerült feldolgozni. Ebben az esetben az érintettek érezhetnek folyamatos fájdalmat, hiszen a testi fájdalmak általában a lélek fájdalmának kivetülései is lehetnek. Sok mentális betegség is okozhat krónikus fájdalmat, például a szorongás vagy a depresszió esetében.

Egyes életmódbeli tényezők is kiválthatják ezt a kellemetlen állapotot. Az egyik ilyen, ha valaki felelősségteljes munkakört lát el, de a nehéz fizikai munkát végzők körében is gyakran jelentkezik ez a probléma. A krónikus fájdalom összefüggésbe hozható a tartós stresszel és a dohányzással is. Ha ennek a káros szokásnak hódol valaki, sérülhetnek egyes szervei, így nem csoda, ha sok dohányosnak van valamilyen egészségügyi gondja.

Szerencsére csökkenthetjük a krónikus fájdalom kialakulásának kockázatait. Hogyan? Az egészségi állapot javításával, amelyet elérhetünk a rendszeres testmozgással és az egészséges táplálkozással. A dohányzásról való leszokás és a megfelelő stresszkezelés is sokat segíthet. Ha mentális problémáink vannak, akkor mindenképpen kérjünk segítséget, illetve a munka terhét osszuk meg mással. Ha ez nem lehetséges, akkor próbáljunk minél többet pihenni, lazítani.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük