fbpx

A nem megfelelő orális egészség komoly betegségeket is okozhat

Fogorvos ellenőrzi páciense fogait szondával és tükörrel, kék gumikesztyűben.

Sokan sokféle dolgot megígérnek, csak hogy jobb egészségnek örvendhessenek. Valaki a testmozgást iktatja be az életébe, mások egészségesebben táplálkoznak, megint mások a dohányzásról szoknak le. De a mi a helyzet az orális egészséggel? Sokan a szájüreg egészségét nem tartják olyan fontosnak, mint például a cukorbetegséget vagy éppen a szív- és érrendszeri betegséget, pedig igencsak sok bajt tud okozni a nem megfelelő szájhigiénia. Többek között a krónikus betegségek kialakulásáért is felelőssé tehető.

A rossz orális egészséggel járó krónikus gyulladás a legtöbb krónikus betegség gyökere. Például a cukorbetegségé, a ráké, a sztróké, a súlyos légúti fertőzéseké, a szívbetegségeké és az elhízásé. A parodontális betegség két elsődleges formában fordul elő: ínygyulladás és fogágybetegség. A tünetek közé tartozik a rossz lehelet, a vörös, duzzadt és vérző íny, amely főleg fogmosás közben jelentkezik. A szájüregben tanyázó baktériumuk olyannyira elszaporodhatnak a szájüregben, hogy ez a fogak elvesztését is okozhatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az íngyulladás és a fogágybetegség során keletkező gyulladásos citokinek hozzájárulhatnak az elhízáshoz a C-reaktív fehérje szintjének növelésével, amely a gyulladás azon markere, amely a zsírsejteket raktározásra ösztönzi és a szervezetet arra serkenti, hogy kevés energiát használjon fel. A szájüregi betegségek megnövelik a szívinfarktus és a sztrók kialakulásának a kockázatát is. Azonban ez a kockázat jelentősen mérsékelhető, ha valaki odafigyel a szájürege egészségére.

Egy vizsgálat során az bizonyosodott be, hogy a parodontális betegségben szenvedőknél a rák, különösen a tüdő-, a vese- és a hasnyálmirigyrák kialakulásának fokozott kockázata áll fenn. Egy 2016-os tanulmány pedig arra világított rá, hogy a parodontális betegség növeli a non-Hodgkin limfómának a kockázatát.

A parodontális fertőzések kezelése és az orális gyulladás csökkentése diabéteszes betegekben jelentős javulást eredményez a hemoglobin A1C-ben, amely az utolsó két-három hónap átlagos vércukorszintjét vizsgálja a glikolizált hemoglobin koncentrációjának a meghatározásával. Egyszerűen fogalmazva az orális egészség javítása segít megelőzni nemcsak magát a cukorbetegséget, hanem a cukorbetegséggel járó szövődményeket és következményeket.

Az időseket érintő tüdőgyulladás gyakrabban fordul elő, ha rossz az orális egészségük. A kutatók úgy vélik, hogy ez a szájüregi baktériumok következménye, amelyek a száj és a garat váladékaival a tüdőbe kerülnek.

Az általános orális egészséget biztosító szokásokon túl fogyasszon gyakran zöld teát, mivel a zöld tea katekinje antibakteriális hatással is rendelkezik, amely megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását. Az Aloe vera megnyugtatja és gyógyítja a gyulladt ínyt, mivel hatékonyan küzd meg a szájüregben tanyázó kórokozókkal. Az ínybetegségek kezelését szolgáló egyéb természetes módszerek közé tartozik a himalájai só, a kókuszolaj, egyes illóolajok, a C-vitamin, a kvercetin és a gyógynövényes szájvizek használata.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.