Porcelán tálkában probiotikumot tartalmazó joghurt, benne kiskanál.

A probiotikumok hatnak a hüvelygomba ellen – nemcsak hüvelykúp formájában, hanem akkor is, ha beszedjük azokat. Egy olasz tanulmányban mind az öt vizsgált tejsavbaktérium-törzs bizonyította hatékonyságát Candida albicans ellen – ami a hüvelygomba leggyakoribb okozója. A tanulmány szerint a tejsavbaktériumok két fajtája különösen hatékony: a Lactobacillus rhamnosus és a Lactobacillus paracasei. Ezzel a tejsavbaktériumok ésszerű alternatívát kínálnak a hagyományos gyógyszerekkel szemben, amelyek a gombát gyakran csak rövid távon, és nem tartósan képesek elűzni.

Hüvelygomba – egy szélesen elterjedt probléma

A hüvely és/vagy az intim terület vörösödése, viszketése és égő érzése gyakran egy gombás fertőzés, a hüvelygomba jele. A fehéres-sárgás morzsás folyás is lehet a hüvelygomba tünete. Előrehaladott stádiumban fájdalom is felléphet vizeléskor és nemi aktus közben. A betegség súlyossága szerint gyakran nem elég a felületes kezelés krémekkel, kúpokkal vagy hasonlókkal. Az orvos adott esetben tablettákat ír fel, melyeket hosszabb időn keresztül kell szedni.

A hüvelyflórát azonban ez éppoly kevéssé erősíti, mint a hüvely nyálkahártyáját. Az immunrendszer gyenge marad. Más kórokozókhoz hasonlóan a candida gombák is rezisztensek lesznek a gyakran alkalmazott gyógyszerekkel szemben. Ezért egyre többen számolnak be arról, hogy hüvelygombájuk már nem reagál a gyógyszeres kezelésre.

Sokkal célszerűbb jó minőségű probiotikumokat szedni, amelyek egészséges hüvelyflórát építenek fel, és a hüvely nyálkahártyáját segítik a regenerációban. Ily módon a szervezetnek sikerül már megelőző jelleggel hatékonyan felvenni a harcot a gombafertőzés ellen.

Probiotikumok hüvelygomba ellen

Egy olasz egyetem munkatársai a probiotikumok hatását vizsgálták a Candida-gombára. Ennek során 5 olyan tejsavbaktérium-törzs gombaellenes hatását tesztelték, amely természetes módon előfordul az egészséges emberi szervezetben. Különösen hatékonynak mutatkozott a Lactobacillus rhamnosus és a Lactobacillus paracasei.

A probiotikumok megelőzik a hüvelygombát

A hüvelyflórában természetes módon fordulnak elő tejsavbaktériumok. Ezek azonban nem mindig képesek leküzdeni a gombás fertőzést. Vagy nincsenek már elegendő mennyiségben jelen, vagy már túlságosan legyengültek ahhoz, hogy megvédjék a hüvelynyálkahártyát.

Különösen az antibiotikumok szedése, valamint a túlzott intim higiénia vagy a síkosítók tizedelhetik, károsíthatják meg erősen a természetes és egészséges hüvelyflórát, és így hajlamossá tesznek a gombás fertőzésekre. Ezért minden antibiotikumos kezelést egy jó minőségű probiotikum szedésének kell követnie, hogy védjük mind a hüvely-, mind a bélflórát a gombás fertőzésektől.

Ha azonban már itt a hüvelygomba, első lépésben a következő három intézkedést tegyük meg:

  • Szedjünk egy jó minőségű probiotikumot, mely a fent nevezett baktériumtörzsek legalább egyikét tartalmazza.
  • Intim mosakodó és síkosító helyett használjunk kókuszolajat, melynek ugyancsak gombaellenes hatása van.
  • Ne együnk izolált szénhidrátokat (cukor, fehér liszt) és édes gyümölcsöket sem, mivel a gombák előszeretettel táplálkoznak cukorral. Ezért a cukorszegény étrend nagyon jó a hüvelygomba megelőzésére.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Teljesen egyetértek a cikkel. Éveken keresztül volt gombás fertőzésem és a kúpok, krémek nem használtak. Ezek után kezdtem probiotikumok szedni szájon át és éveken keresztül semmi problémám nem volt. Egészen a második terhességemig, amit a nőgyógyász a terhesség alatt sem tudott kikerülni. Ezért újra neki állok a probiotikumok kúrának, mert ez az egyetlen dolog ami már bevált!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*