fbpx

A rákos betegségek néma, de árulkodó tünetei

Orvosi konzultáción beszél egy nőbeteg az orvosával.

Sajnos a legtöbb rákos megbetegedés már csak akkor okoz tüneteket, elváltozásokat, fájdalmakat, amikor a betegség előrehaladott állapotban van. A rendszeres szűrővizsgálatok éppen ezért szó szerint akár életet is menthetnek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy rendszeresen menjünk ezekre a vizsgálatokra, hiszen nagyobb az esély a gyógyulásra, ha korán felfedezik a problémát, és ha idejében elkezdődik a kezelés. Milyen jelekre figyeljünk? Milyen tünetek jelzik, ha baj van? A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat.

Sok betegség tünete lehet az állandó fáradtság, kimerültség. A krónikus fáradtság mögött nincs feltétlenül komolyabb betegség, viszont aki állandóan fáradt és alig érez erőt, energiát magában a napi feladatok elvégzéséhez, sürgősen vizsgáltassa ki magát, mert ez a tünet oka lehet a vérszegénységnek is, de számos ráktípus – például melanoma, prosztatadaganat, illetve májrák – vezető tünete is lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kisebb vérzésekre is figyeljünk. Előfordul, hogy aranyér vagy a felfázás miatt kismértékű vérzést tapasztalunk. Forduljunk orvoshoz azonban, ha ezek a tünetek gyakran jelentkeznek, még akkor is, ha csak rövid ideig tartanak. A nők rettegett betegsége a méhtestrák is okozhat vérzészavarokat. Sajnos sok nő azt gondolja, hogy a menopauza szakaszába lépett és ezért zavarodott meg a ciklusa, de a méhtestrák egyik tipikus tünete az időnként felbukkanó pecsételő vérzés. Azok a hölgyek, akik betöltötték a negyvenedik életévüket és hasonló tüneteket tapasztalnak, haladéktalanul keressék fel az orvosukat.

Amikor már a fájdalom is megjelenik, akkor sajnos a betegség előrehaladott állapotba került, és az sem kizárt, hogy már áttétek is keletkeztek. Tüdőrák esetében a kar és a váll fáj, aminek nehezebb megtalálni az okát, ezért van sok félrediagnosztizált beteg. Amikor orvoshoz megyünk, ne csak a legfájdalmasabb panaszunkat ecseteljük, hanem minden olyan változást mondjunk el az orvosnak, amelyeket az utóbbi időben észlelünk. Egy alapos és jó szakorvos azonnal tudni fogja, hogy a fájdalom pszichés eredetű és egyszerűen kezelhető probléma, vagy éppen a rák egyik tünete jelent meg a páciensnél.

Amennyiben valaki nem módosított a táplálkozási szokásain, nem kezdett bele drasztikus fogyókúrába, de ennek ellenére rohamos fogyást tapasztal, úgy mindenképpen szükséges egy gyors orvosi vizsgálat. A hirtelen fogyás természetesen nem csak a rák egyik tünete lehet, hiszen a cukorbetegség és a pajzsmirigy-megbetegedés miatt is kialakulhat ez a jelenség. Alapos kivizsgálások azonban megnyugtató válaszokat adnak, így ne késlekedjünk azonnal felkeresni a szakorvost, ha a fentiek közül bármilyen tünetet is észlelünk.

 

 

 

1 hozzászólás

  1. Nagy Mihály.

    Tetszik acik olvastam.Prosztatával küzdök már hét éve.Aszt mondták jó indulatai.Már vannak derék és hát fájdalmaim

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük