fbpx

A reggeli rutin és az ízületi gyulladás 

Középkorú hölgy felébredve az ágyban tornázik.

Azok, akik ízületi gyulladástól szenvednek, nagyon jól tudják, mennyire nehéz reggelente kikelni az ágyból, milyen kellemetlen mozgatni a merev és fájdalmas végtagokat. Az ízületi gyulladás egyébként is a reggeli órákban a legfájdalmasabb, így érdemes beiktatni kisebb tornát, amely segíthet könnyebbé tenni a nap kezdetét.

A reggeli torna nagyon hasznos. A legjobb, ha még felkelés előtt az ágyban tornázunk, így ugyanis bemelegednek az ízületek még mielőtt terhelésnek vetjük alá őket. Érdemes nyújtógyakorlatokkal kezdeni, hiszen ezek az egészséges és a gyulladt ízületek számára is egyaránt megfelelők. Kíméletesen átmozgatják a végtagokat, és így sokkal könnyebben mennek majd a felkelés utáni első mozdulatok. Állítson össze egy reggeli mozgástervet, amelyben olyan gyakorlatok szerepelnek, melyek minden végtagot alaposan megmozgatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha Ön idős és ízületi betegségben szenved, akkor nem szabad csak a szerencsében bíznia. Ha reggel úgy érzi, hogy nagyon nehezére esnek az első lépések, akkor sokat segíthet a bot. Legalább addig használja, míg az ízületei bemelegszenek, és így a gyaloglás is sokkal biztonságosabb. De ha napközben is bizonytalan a járása, akkor érdemes magával vinnie amikor sétálni vagy bevásárolni indul, mert fokozhatja a biztonságérzetet.

Lehet, hogy csak este szokott zuhanyozni, azonban a reggeli fürdés, zuhanyzás is nagyon hasznos lehet azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek. A meleg víz ugyanis az ízületekig hatol, és olyannyira átmelegíti azokat, hogy ettől nemcsak a mozgása lesz könnyebb, hanem energikusabbnak is érzi majd magát.

Azok, akik ízületi gyulladástól szenvednek, iktassák tehát be a napirendjükbe a tornát. Ahogy említettük, a legjobb, ha közvetlenül ébredés után végzi ezeket a gyakorlatokat. Nem kell azonban megerőltetnie magát, sokáig sem kell tornáznia, elegendő minden reggel tíz percet erre szánnia. Meglátja, ezek a gyakorlatok megkönnyítik az ágyból való felkelést, és az első lépések sem lesznek olyan kellemetlenek, mint torna nélkül, így minden bizonnyal jobban kezdődik majd a napja.

 

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.