fbpx

A rugalmasság még idősebb korban is fejleszthető – néhány rugalmasságot fejlesztő gyakorlat

Idős nő a szobában tornaszőnyegen ülve megfogja a lábfejét, mögötte fehér téglafal.

Azok az idősebb emberek, akik a koruk ellenére is rendszeresen mozognak, sétálnak, gyalogolnak, a koruknak és az egészségi állapotuknak megfelelően sportolnak, sokkal rugalmasabbak, mint az inaktív társaik. Az időskori rugalmasság megőrzése is rendkívül fontos, hiszen számos egészségi és egyéb előnnyel jár, ha valakinek nem merevek az izmai és az ízületei. Nézzük is, milyen előnyei vannak, ha idősebb korunkban is rugalmasak maradunk.

A rugalmasság jelentősen csökkenti a sérüléseket, hiszen ilyenkor jobb lesz az egyensúlyérzék és az izmok kompenzációja is. Ha ez nem így van, akkor megerőltethetjük magunkat és sokkal gyakoribbak lesznek a húzódások és az izom-, illetve ízületi sérülések. A rugalmasság csökkenti az izmokban keletkező feszültséget is és ez megakadályozza, hogy túl sok stressz keletkezzen a környező ízületekben.

A rugalmasság azt is jelenti, hogy nagyobb lesz a mozgástartományunk, ami nemcsak a sport- és az egyéb teljesítményt fokozza a mindennapok során, hanem az olyan funkcionális képességeket is, mint lehajolás vagy leguggolás. A rugalmasság egyébként a könnyebb regenerálódást is megtámogatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha rugalmasabbak vagyunk, akkor fokozott mobilitásra is számíthatunk. Azok az idősek, akik rendszeresen végeznek rugalmassági gyakorlatokat, kevesebb fájdalmat tapasztalnak, olajozottabban tudják elvégezni a mindennapi teendőiket és sokkal simábban meg tudnak oldani olyan egyszerű dolgokat, mint az ágyból való felkelés, a padlóról felvenni leesett tárgyakat, egyszóval jóval könnyebben boldogulnak az életben.

A rugalmasság még a testtartás javításában is segíthet, ugyanis ha túl sokat ülünk, az merevséget okoz az izmokban és az ízületekben. A rugalmasság fokozása jót tesz a testtartásnak és csökkenti a fájdalmat, például a nyak, a fej, a derék és a hát fájdalmát.

Most pedig nézzünk néhány gyakorlatot, amellyel fokozhatjuk a rugalmasságunkat! Álljon fel, helyezze a lábait csípőszélességbe, a térdeit kissé behajlítva. Hajoljon előre, majd érintse meg a kezével a lábujjait.

A második gyakorlathoz ereszkedjen a padlóra négykézláb, nyújtsa a magasba az egyik karját, ameddig csak tudja, közben szépen lassan tolja hátrafelé a csípőjét a sarkai irányába. Végezze el a gyakorlatot a másik karjával is.

A harmadik gyakorlathoz feküdjön le a padlóra, húzza fel egyszerre mindkét térdét a mellkasa irányába, majd szép lassan engedje le mindkét lábát a padlóra kinyújtott állapotban.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Sokszor eszembe jut Schirilla György állítása: a fára mászás nagyon jó, rengeteg izmunkat mozgatja. Bár így nyugdíjasan már én is csak ritkán és óvatosan mászok fel valamelyik öreg gyümölcsfámra.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük