Finn szaunában felöntés a kövekre.

Manapság egyre több ember szenved magas vérnyomástól, ami drámai módon növeli a szívbetegség és a stroke kialakulásának a kockázatát. Finnországban rendszeres tevékenységnek számít a szaunázás, ami kutatások szerint is nemcsak a magas vérnyomás, hanem a szívbetegségek kialakulásának az esélyét is minimalizálja.

A kutatók már régóta tudják, hogy a szaunázás szív- és érrendszeri előnyökkel jár, de nem tudták pontosan, hogy miért. A közelmúltban végzett kutatás azonban kiderítette, hogy a szaunázás a bőr véráramlásának a növekedését okozza, amely jó hatással van a szív működésére.

Egy kutatás során több résztvevő bevonásával vizsgálták, hogy mi történik az emberi szervezettel egy 30 perces szaunázás alatt. A csoport tagjainak vérnyomását közvetlenül a szaunázás előtt és azt követően is megmérték. A résztvevők szisztolés vérnyomása átlagosan 137 Hgmm-ről 130 Hgmm-re csökkent, míg a diasztolés vérnyomás 82 Hgmm-ről 75 Hgmm-re változott. A kutatók egy tanulmányban számoltak be az eredményekről, amelyben még azt is leírták, hogy az eredmények még a szaunázás után harminc perccel is érvényesek maradtak. A szaunában résztvevők szívfrekvenciája egy közepes intenzitású edzéssel megegyező szintre emelkedett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A tanulmány segített megerősíteni a korábbi kutatások eredményeit, amelyek a rendszeres szaunázás előnyeiről számoltak be, beleértve a C-reaktív fehérje – mint a gyulladás biokémiai markerének – csökkent mennyiségét.

A kutatók azt találták, hogy a szaunázás a hirtelen szívhalál és a halálos koszorúér-betegség kockázatának csökkenésével jár együtt.

Azt is megállapították, hogy a szaunázás drámai módon csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának az esélyeit. Az Alzheimer-kór kockázatát heti 2-3 szaunázással akár 20 százalékkal lehet lecsökkenteni. Viszont azokat a résztvevőket is vizsgálták, akik heti 4 -5 alkalmas szaunát iktattak be az életükbe. Megdöbbentő volt az eredmény, ugyanis az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit itt már 65 százalékkal csökkentette ez a szabadidős tevékenység.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a hőterápia képes a tumor méretét csökkenteni. A szaunából származó hő segít a természetes ölősejtek és makrofágok aktiválásában. Az izzadás pedig segít a test méregtelenítésében és a különféle nehézfémek, környezeti toxinok és rákkeltő anyagok eltávolításában.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*