fbpx

A szív egészségéért mi is sokat tehetünk

Rózsaszín alapon piros szív, szívdiagramm és egy fonendoszkóp.

Nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk szívünk egészségére. A szívbetegségek általában a férfiakat sújtják jobban. Viszont a menopauza bekövetkezte után a hölgyek is ugyanolyan veszélynek vannak kitéve, mint a férfiak, már ami a szív- és érrendszer egészségét illeti. A menopauza egy olyan folyamat, amikor csökken a szervezetben az ösztrogén szintje. Az ösztrogénnek védő szerepe van, nemcsak a szív, hanem az érrendszer egészségét is védelmezi. Ha azonban lecsökken az ösztrogénszint, akkor ez a védőhatás megszűnik. Ezért van az, hogy a menopauza szakaszába lépő hölgyek esetében is megnő a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázata. Sőt mi több, az ösztrogén alacsony szintje a csontritkulás kialakulásáért is felelőssé tehető.

Az életmóddal sokféle szív- és érrendszeri betegség megelőzhető. Azt már mindenki tudja, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mennyire fontos az emberi szervezet számára. Azonban vannak még olyan tényezők, amelyek nagyon lényegesek a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szív egészségét a napi nyolc óra alvással is növelni lehet. Ha alszunk, a szervezetünk kontroll alatt tartja a vérnyomást, illetve a vércukorszintet, és a szervezetben kialakuló gyulladási szintet is csökkenteni tudja. Ezek a tényezők pedig mind-mind hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre.

Még az önkéntes munka is segít megnövelni a szív egészségét. Ha valaki segít másokon, akkor sokkal kisebb a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázata. Az önkéntes munka nem csak a szociális kapcsolatok megerősítésében vesz részt, hanem a fizikai aktivitás szintjét is megnöveli, ami szintén jó hatással van a szív egészségére.

A levegő szennyezettsége megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A vegyi kemikáliák negatívan hatnak az artériákra és megnövelik a gyulladási szintet is a szervezetben. Ez a hatás még az egészséges emberekre is veszélyt jelent, de egy magas vérnyomásban szenvedő betegre még nagyobb kockázatot jelenthet. Érdemes tehát legalább heti egy alkalommal elhagyni a szennyezett levegőjű térséget és a természetben mozogni egy keveset.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.