fbpx

A testszőrzetünk árulkodik az egészségünkről

Egy fürdőszobában egy fiatal férfi félrefésüli a haját és a hajhullását aggódva nézi.

Az ember testén körülbelül ötmillió szőrtüsző található. Divatok jönnek és mennek, egyszer az a menő, hogy leborotváljuk például a hónaljszőrzetünket, majd ismét visszajön a divatba a bozont. Egyébként bőrgyógyászok és nőgyógyászok is hangoztatják, hogy bizonyos helyeken nem véletlenül nő szőrzet a testünkön, azaz nem kellene itt gyantáztatni, szőrteleníteni, mivel ezeknek a testszőrzeteknek bizony funkciójuk van.

Minden ember más és más. A haj vagy a mellkasszőrzet lehet erős vagy gyenge, és a színük is más lehet egyes embereknél. Az, hogy milyen a hajunk – erős, gyenge, vékony szálú vagy vastagabb, vörös, fekete, barna, szőke, esetleg kopaszodásra hajlamos – a genetikának köszönhetjük. Kenhetünk bármit a hajunkra, ehetünk akármennyi hajvitamint, egészséges lesz tőle a hajunk, de egy vékony szálú hajból soha nem lesz vastag.

Mi az oka, ha elveszítjük a hajunkat, vagy ha olyan helyeken nő szőr a testünkön, ahol korábban nem? Most ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hormonok gyakran űznek velünk komoly tréfát és működnek néha olyan összevisszaságban, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Ha egyik napról a másikra, vagy fokozatosan ugyan, de látványosan hullik a hajunk, lehetséges, hogy túl sok úgynevezett androgén hormon termelődik a szervezetünkben. Ez voltaképpen egy tipikus férfihormon, de a nők szervezetében is megtalálható. Amennyiben drasztikusan megemelkedik a szintje, hozzájárulhat a haj elvesztéséhez vagy jelentős ritkulásához férfiak és nők esetében egyaránt.

A nők többsége megérzi a menopauzát, hiszen az ösztrogén hormon csökkenése sok és kellemetlen változást okozhat a szervezetükben. Megemelkedhet a tesztoszteronszint, ami nemcsak a haj elvékonyodását és hullását idézheti elő, hanem a testszőrzet erőteljesebb megjelenését is, főleg az arcon és az állon, illetve az ajkak vonalában.

Hajhullás akkor is kialakulhat, ha valakinek nincs elegendő vas a szervezetében, hiszen ilyenkor nem képes elegendő hemoglobin előállítására. A hemoglobin oxigént szállít a test sejtjeihez és szöveteihez, de ha ez nem történik meg, vagy nem úgy, ahogy kellene, oka lehet a hajvesztésnek.

Amikor a pajzsmirigy alulműködik, akkor nem termelődik elegendő hormon, ami szintén okozhat hajhullást, de még a szemöldök elvesztését is előidézheti.

Létezik olyan autoimmun betegség, amikor a szervezet megtámadja a szőrtüszőket és ez oka lehet a haj, a szemöldök és a szempillák kihullásának vagy a foltos kopaszság kialakulásának.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük