fbpx

A zöldségrajongók tovább élnek

Piros kockás abrosszal leterített kerti asztalon kosárban, tálakban friss zöldségek és gyümölcsök.

A zöldség hosszabb életet biztosít. Legalábbis egy brit tanulmány szerint, amely több mint 65.000 ember életmódját és táplálkozását vizsgálta. Azok, akik sok friss gyümölcsöt és zöldséget ettek, egyértelműen ritkábban haltak meg rákban, szívbetegségekben, röviden: tovább éltek. Azonban nyilvánvalóan csak a friss gyümölcsök és zöldségek hatottak élethosszabbítónak, míg a konzervek és bolti levek inkább ellenkező hatást értek el.

5 adag jó, 7 adag még jobb

A táplálkozástudósok már évtizedek óta prédikálnak a gyümölcs és zöldség egészségtámogató tulajdonságairól. Azt mondják, napi 5 adag ideális ahhoz, hogy megfelelő legyen az antioxidánsokkal, ballasztanyagokkal és vitaminnal való ellátottságunk. De mennyi is egy adag? Kb. 80 gramm. Tehát például egy kis alma vagy két közepes sárgarépa. Legjobb, ha lemérünk néhány gyümölcs- és zöldségfélét. Meg fogjuk látni, hogy nem olyan nagyon sok ebből 5 adagot megenni.

Valószínűleg már reggelire megeszünk rögtön két adagot (pl. egy banánt és egy almát a müzlinkben). Aztán következik egy további adag tízóraira (pl. egy fél uborka a teljes kiőrlésű zsemléhez). Ebédre megvan további két adag (160 gramm tetszés szerinti zöldség). És máris megettük az 5 adagot. De talán több zöldséget is eszünk ebédre, délután megiszunk még egy zöldturmixot, és este eszünk egy zöldséglevest vagy egy szelet zöldséges pizzát. Ekkor már legalább 7 vagy még több adag gyümölcsöt és zöldséget ettünk. És pontosan ezek az emberek, akik 7 adag (kicsit több mint 500 gramm) gyümölcsöt és zöldséget esznek naponta, élnek tovább a brit tudósok szerint.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hosszabb élet több gyümölccsel és zöldséggel

Más szavakkal: A halálozási rizikó csupán a napi 7 adag gyümölccsel és zöldséggel 40%-kal csökkent – összehasonlítva azokkal a személyekkel, akik csak 1 vagy kevesebb adag gyümölcsöt és zöldséget ettek naponta. Az említett tanulmányhoz a tudósok 56.226 35 év felettit kérdeztek meg, és kísérték őket 2001-től 2013-ig.

A konzerv gyümölcs rövidíti az életet

A konzerveknek vagy a boltban vásárolt gyümölcsleveknek azonban semmilyen pozitív hatásuk nem volt az egészségre. Ellenkezőleg. Aki ezeket az erősen feldolgozott, cukorban gazdag és rostban szegény termékeket fogyasztotta inkább a friss élelmiszerek helyett, akár 17%-kal növelte ezzel a halálozási rizikót.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük