fbpx

Alma-, körte-, homokóra-testalkat és a gyakori betegségek kialakulása közötti összefüggés

Egy szürke háttér előtt alma-, körte-, homokóra-testalkatú fürdőruhás lányok állnak és mosolyognak.

Ma már nemcsak különféle edzéstípusok léteznek az egyes testalkattal rendelkező emberek számára, hanem azt is meg tudják mondani a szakemberek, hogy milyen betegség rizikója nagyobb akkor, ha alma vagy körte típusú a testalkatunk. Mutatjuk az egyes testalkatokra vonatkozó egészségügyi kockázatokat, és azt is, hogy mire ügyeljünk.

Attól függően, hogy milyen a zsír eloszlása a szervezetben, megkülönböztetünk alma, körte, homokóra, téglalap és fordított háromszög alakú testalkatot.

Az alma típusú emberek hordozzák a legnagyobb kockázatot, mivel hajlamosak a hasi hízásra, ez viszont megnöveli a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

Ha az alma testalkatúak körébe tartozunk, nem vagyunk túlsúlyosak, de nagy a hasunk, akkor még a szív- és érrendszeri betegségek is fenyegethetnek bennünket. Megoldás: csökkentsük a fehér lisztes és a cukros ételeket, ellenben fogyasszunk minél több sovány fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt. Napi 30 perc mozgás elengedhetetlen a fogyáshoz, a hasizmot erősítő gyakorlatok pedig segítenek, hogy a hasi zsírt izom váltsa fel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A körte testalkatúak általában csípőre, combra és fenékre híznak. Ha itt csökken a zsír, akkor a szívbetegség kockázata is mérséklődik. Megoldás itt is a diéta és a testmozgás. Fogyasszon egyszerre kisebb adagokat, részesítse előnyben a halakat, a zöldségeket és a gyümölcsöket.

A homokóra testalkattal rendelkezők esetében nagyobb a kockázata a szívbetegség és más krónikus betegségek kialakulásának. Mivel a felső és az alsó testrészeikre is híznak, így javasolt a magas rosttartalmú és az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása.

A fordított háromszög testalkattal rendelkezők körében nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. A mell ilyenkor több kötőszövetet tartalmaz, mint zsírszövetet, ami viszont megnövelheti a mellrák kockázatát. A teendő nem más, mint a felső és az alsó testrészek erősítése. Ha szükséges, tegyen meg mindent a fogyás érdekében, mert a hízás is növeli a mellrák kialakulását. Megoldás: alacsony zsírtartalmú, kiegyensúlyozott étrend rendszeres mozgással kombinálva.

A téglalap vagy oszlop testalkattal rendelkezőknek nagyobb az esélye a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulására. A diéta és a rendszeres testmozgás sokat segíthet a betegségek megelőzésében.

Nem számít azonban, hogy milyen testalkattal rendelkezünk, lényeg az egészséges testsúly fenntartása, hiszen a fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás mindenkinél csökkentheti a betegségek kialakulásának kockázatait.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük